Je kent ze wel: couscous, quinoa, spelt of zelfs rijst, volkoren granen die veel in salades voorkomen, maar na die 10e couscoussalade in de maand kun je wel wat creativiteit gebruiken. Zet couscous niet op de zwarte lijst, maar wissel ‘m af met bijvoorbeeld bulgur – een graansoort die echt wel wat meer liefde kan gebruiken.
Hoofdrolspeler
Bekend met tabouleh? Een citrus-achtige salade uit de Libanese keuken met verse kruiden, tomaat en de hoofdrolspeler: bulgur. Een graansoort die duizenden jaren geleden al op deze wereld kwam kijken en misschien wel ’s werelds eerste ‘convenience food’. Nu een veelgebruikt ingrediënt, maar je kunt ‘m voornamelijk in de Midden-Oosterse en Mediterrane keukens op de menukaart verwachten. Oh, en voor de koks met tijdgebrek? Deze is voor jullie.
Wat is bulgur?
Bulgur is een graanproduct die gemaakt wordt van verschillende soorten tarwe. Het proces bestaat uit het stomen of voorkoken van hele tarwekorrels, die daarna gebroken worden. Voordat het in de schappen komt te liggen wordt het geheel eerst gedroogd, zodat je het thuis alleen maar even hoeft te ‘her-hydrateren’.
Bereiden doe je zo!
Simpeler kan het eigenlijk niet. Week je bulgur zo’n 10 minuten in koken water en roer het los met een vork. Hetzelfde als je waarschijnlijk gewend bent van je andere grote liefde: couscous. Maar nu heb je een variant te pakken met een licht nootachtige smaak en een perfect neutraal canvas voor je nieuwe favoriete gerechten.
Mix bulgur met een eindeloze variatie aan vinaigrettes of een super simpele dressing van citroensap, olijfolie, zout en peper. Serveer het als op zichzelf staande salades, als bijgerecht, als vulling in groentes, soepen en ga zo maar door. Hieronder delen we onze favoriete recepten met je.