Foodie-trip naar Engeland

48 uur genieten aan de Engelse Riviera
Ontvang meer tips als deze

Ontvang meer tips als deze in mijn mail

Voor een foodie-trip naar Groot Brittannië kijken is misschien niet het eerste wat in je opkomt, maar daar breng ik graag verandering in. Het milde Cornwall in Zuidwest Engeland is namelijk dé plek waar ik al een aantal jaar woon en het geografische center van de Britse foodscène. Menig topkok en tv-chef heeft hier een restaurant of twee en de Londense jetset is hier vaak te vinden. Palmbomen en zonlicht waardoor instafilters overbodig worden vind je hier ook het hele jaar door. Ik neem je voor twee dagen mee langs de foodie hotspots aan de noordkust van de Engelse Riviera.

Dag 1

Beginnen doen we in centraal gelegen Newquay. Delen van Newquay zou je als buitenlander omschrijven als, euh, 'echt Brits', inclusief pubs, bars en de arcade. Dat heeft zeker zijn charmes maar je vindt hier de laatste jaren ook nieuwe hotspots zoals de wijk Nansledan waar wij naartoe gaan. In deze volledig nieuwgebouwde wijk (wel in traditionele stijl) vind je allerhande nieuwe winkeltjes. Ladyvale Bakery voor een zoet ontbijt, (vintage( modeboetiekjes zoals Love of Lemons en &Kin, lifestyle shops als Teylu Trading en koffiebarretjes voor de lunch. Ook op de Wesley Yard vind je winkeltjes om door te snuisteren, zo kun je bij Sand & Palm langsgaan voor mooie zwemspullen, die worden handgemaakt in hun eigen studio van gerecycleerd nylon. In Fore Street, de hoofdstraat, vind je dan weer surfzaken voor de meer outdoor types en nieuwe winkeltjes met interieur hebbedingetjes.

Het heerlijkste en meest befaamde strand aan de noordkust is sowieso Fistral Beach hier in Newquay. Fistral is wereldwijd bekend van het Boardmasters festival en bijbehorende surfwedstrijd waar de top van de surfwereld samenkomt. Heerlijke locatie, hier kun je eigenlijk een hele dag doorbrengen. Mensen die liever een hartige lokale lekkernij willen, kunnen hier dé Cornish pasty vinden, een pastei gevuld met vlees en groentes. Uitgevonden om de mijnwerkers te voeden en de trots van menig local.
Image, Fistral Beach by Rick Stein.
JR20180606_Steins_Fistral-48 James Ram groot.jpeg

Eens we uitgestrand zijn gaan we naar het chique Headland hotel, makkelijk te voet te bereiken vanaf Fistral Beach. Hier kun je namelijk met zicht op de golven genieten van een cream tea. De cream tea is een kleinere, plaatselijke versie van de afternoon tea. Bij een cream tea krijg je, uiteraard, een pot thee en ook scones met clotted cream en jam. Voor een uitgebreide afternoon tea met sandwiches, gebak en glaasje champagne of cocktail kun je hier ook terecht. Wat etiquette; de scones snij je niet door met je mes maar breek je in twee. Heel belangrijk, in Cornwall doe je eerst de jam op je scone, daar bovenop de clotted cream, niet andersom. Je wilt natuurlijk geen rel veroorzaken, of toch minstens een afkeurende blik of twee vermijden. Het is namelijk in Devon de gewoonte om eerst eerst clotted cream te doen en dan pas de jam. En die vete, daar houdt men zich hier aan.Kleine side note: Je kunt hier alleen met een reservering heen.
Image, The Headland.
The Headland 2 groot.jpeg's Avonds is het tijd voor de echte fish and chips, die eet je best in de laid-back strandbar van chef Rick Stein hier op Fistral. De frietjes worden lekker gebakken in rundvet en qua vis heb je keuze uit onder andere zeebaars of schelvis. Ik ga altijd voor de heek in hun glutenvrij beslag. Mocht je dat willen dan kun je ook je vis laten grillen, maar dat vind ik dan toch weer niet helemaal hetzelfde. De standaard sausjes zoals tartaar of mayonaise kun je hier ook kiezen maar deze klassieker eet je eigenlijk enkel met een schijfje citroen of azijn. Mushy peas zijn een standaard 'side' maar die laat ik persoonlijk aan mij voorbij gaan. Mocht je niet van de gebakken vis zijn dan kun je hier eventueel ook gaan voor een burger, curry of pad thai maar die vind je thuis natuurlijk ook.
Bij minder weer zit je aan één van de grote ramen met zicht op de oceaan, anders vind je zeker een plaatsje buiten op het terras. Of je neemt je bestelling mee en eet je frietjes op, op één van de grote rotsblokken die verspreid liggen op het strand.
Vergeet niet om een lokaal biertje, wijntje of de award winnende gin uit te proberen. Voor de klassieke Britse cocktail die terug is van weggeweest ga je voor een glas Pimm's.
Image, Rick Stein restaurant at Fistral beach
Rick Stein Fistral at night - Copy James Ram HR groot.jpeg

Dag 2

Vandaag gaan we naar Padstow. Dit vissersdorp is het middelpunt van de foodscene in Cornwall dus daar moeten we zijn. De rit er naartoe, via de scenic route, is prachtig dus dat ansich is al geweldig.
Beginnen doen we met een wandeling rond de werkende vissershaven en een bezoekje aan de plaatselijke galerietjes want die zijn de moeite waard. Bij The Drang Gallery kun je wisselende werken van grote namen bekijken maar ook nieuw talent valt hier te spotten. Het is altijd leuk om hier naar binnen te gaan en dan in dit kleine dorpje, oog in oog te staan met een werk van Andy Warhol of Damian Hirst.Voor souvenirs zijn er genoeg kleine winkeltjes rond de haven met de gebruikelijke prullaria maar voor foodie items moet je bij Rick Stein's Deli zijn. Die man kom je hier overal tegen. Deel visboer, deel woonaccessoires en deel delicatessenzaak. Hier kun je zowel een broodje met vis of lekkere paté kopen.Let wel op de openingstijden, Britse winkels sluiten vroeg, zelfs in het hoogseizoen vaak al rond 4 a 5 uur.

Image by Sam Harris, Steins Deli in Padtow
200729_RickStein_D2_Deli_006 groot.jpeg200729_RickStein_D2_Deli_033 groot.jpegDe lekkerste ijsjes vind je trouwens bij het lokale Callestick. (-ka-les-tik-). Te verkrijgen als schepijs of in een potje. Never chance a winning team; Ik ga eigenlijk altijd voor Clotted cream of aardbei-vanille maar de keuze is eindeloos. Btw: Ook de Cornish pasty kun je hier op verschillende plekken kopen.

Na al dat eten en shoppen een uitstapje naar Trevibban Mill, een lokale wijngaard met biologische- en natuurwijnen voor een rondleiding en proeverij. Er staan vijf verschillende wijnen op het menu en er wordt ook uitgelegd wat je nu juist hoort te proeven, handig. Voor de grotere honger kun je hier op het terrein bij restaurant Barnaby's binnen stappen. Mocht je nu eerder deze dag voor zo’n lokale pastei zijn gegaan dan kun je na al dat wijnproeven hier bij de wijnmakerij of bij Barnaby’s ook terecht voor een eenvoudiger charcuterie plankje. Vergeet niet de wijnproeverij vooraf te reserveren.
image3.jpegimage5 groot.jpegVoor het avondeten gaan we sowieso naar Prawn on The Lawn hier in Padstow. Een klein restaurantje met heerlijke visgerechten en ongeloofelijk, fantastisch gebakken aardappeltjes. Die moet je geproefd hebben om het te geloven. Grote stukken aardappel worden gecrushed, gefrituurd en afgewerkt met hun signature kruidenmengeling, echt geweldig die dingen.
Bij POTL eet je 'small plates', je bestelt wat je aanspreekt uit een dagelijks veranderend menu van kleine visgerechtjes en die worden voor de tafel geserveerd. Ook hun cocktails en eigen 'You OK, hun' en 'Yeah, you' biertjes zijn aan te raden, al moet ik daarvoor op wel alcohol drinkende mensen afgaan. Ook hier is reserveren een must.
Image, POTL Padstow
Als afsluiter drinken we nog een glaasje wijn of kopje koffie bij BinTwo.
In deze wijnbar kunnen we 's avonds nog terecht en nemen we nog een hapje of dessert.
Hopelijk genoot je van onze 48u aan de Engelse Riviera!

Overnachten doe je hier in één van de vele B&B's, moderne pub met kamers of in één van de mooie wellness hotels met zicht op zee zoals het Scarlet hotel in Mawgan Porth, zo'n 10-15 minuten rijden van Newquay en Padstow. Een auto huren of op voorhand een taxi bestellen is aan te raden, want openbaar vervoer is hier niet heel uitgebreid.

Cornwall bereik je het makkelijkste met het vliegtuig, overstappen in Manchester en landen buiten Newquay, of de Eurostar, dan stap je in Londen over op de rechtstreekse trein of de Riviera Sleeper nachttrein. Zorg wel voor een geldig paspoort voor je vertrek, alleen je ID-kaart is niet meer genoeg.

Stuur ons je reactie

Bewaar deze blog in mijn mail

Meer inspiratie

Ontvang leuke hotspots, tips & tricks

Over Home Made Chefs

Home Made Chefs is het platform voor iedereen die wel eens in de keuken staat! Dagelijks delen wij leuke recepten, mooie video's en interessante food-facts.

Advertentie
Advertentie
2024 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden. | Cookies aanpassen