Oké, de term 'new year, new you' vloeit de afgelopen dagen om de zoveel tijd uit mijn mond, want de belachelijkheid ervan is ronduit hilarisch. Dat 2022 met een rotgang voorbij is gevlogen en amper besef heb dat we aan een nieuw jaar zijn begonnen, is natuurlijk mijn eigen probleem, maar iets veranderen? Mwah. Natuurlijk sta ik achter eenieder die iets positiefs wilt veranderen in zijn leven, maar iedereen die roept dat ze vanaf 1 januari de knip erop doen en zichzelf al het lekkers verbieden wat het leven te geven heeft? Mij niet bellen. Ik ben een voorstander van balans. Eet waar je zin in hebt, maar doe het gewoon (daar komt 'ie) met mate. Om me heen storten mensen zich aan het begin van het jaar op kilo's kwark, rijstwafels, groene smoothies en huilend saaie salades. Of dat je daar je lekker van in je vel moet gaan voelen? Ik betwijfel het. Wees gewoon een beetje lief voor je lijf, luister er goed naar en honger jezelf alsjeblieft niet uit.
Ik sprak overigens een tijdje geleden met een diëtist die zei dat veel mensen juist aankomen van het ellenlange lijnen. Je lichaam weet op een gegeven moment ook niet meer wat het kan verwachten. Pak vooral een middenmoot, eet iets heel lekkers, maar dan gewoon voor één persoon en niet alsof je een weeshuis moet verzien. Wat dat in godsnaam moet zijn? Daar kan ik je wel bij helpen. Ik deel je mijn favoriete recepten voor doordeweeks. Niet uitermate slecht, niet bijzonder gezond. Gewoon lekker en do-able.
Courgetterolletjes met ricotta in tomatensaus
Niet dat het voor mij van enig belang is, maar voor de geïnteresseerden: geheel per ongeluk een koolhydraatarm recept. Fantastisch!
Knapperige boerenkoolsalade met bulgur
Boerenkool was tot op heden niet aan mij besteed. Bakplaten koningin Rukmini overtuigde mij van het tegendeel. Knapperig in de oven als deze met granaatappelpitjes en feta. Je vergeet haast dat je een salade aan het eten bent.
Gnocchi met spinaziepesto en artisjokharten
Vriendin Ghislaine experimenteerde met pesto's en artisjokken en kwam hiermee op de proppen. Vooral als je beseft hoe makkelijk het eigenlijk is om je eigen pesto te draaien, wil je niet meer anders.
Curried aubergine met rijst en papadums
Jamie Oliver maakte ooit een variant in zijn boek Veg, wij maakten er een simpele versie op.
Shakshuka met zelfgemaakte tortillachips
Shakshuka mag denk ik wel bestempeld worden als één van mijn favoriete eenpansmaaltijden. Die zelfgemaakte chips zijn ook als tussendoortje een aanrader.
Open lasagne
Voor eenieder die niet altijd zin heeft om urenlang te wachten, maar wel zin heeft in lasagne.
Eggs benny burger
Wij maakten 'm hier met een vega burger, maar dat is natuurlijk helemaal aan jezelf.
Pita Sabich met mangochutney
Sabich (of sahbi) is een pitabroodje uit Israël, gevuld met onder andere aubergines, hoemoes, komkommer en tomaten. Eigenlijk ontzettend simpel, maar de verschillende smaken in één broodje maakt het tot een smaakmaker.
Romige citroenpasta met munt
Een afstammeling van TikTok, speciaal voor je weekend cravings terwijl het pas woensdag is en heerlijk makkelijk.
Thaïse massaman curry
Curry's staan over het algemeen hoog op m'n go to lijstje. Enerzijds omdat ze je koelkast heerlijk kunnen opruimen, anderzijds omdat het LEKKER, SNEL, SIMPEL, HEERLIJK is! Ok, bye.