Proeven als een pro: zo proef je wijn

Bij het proeven van wijn komt veel meer kijken dan je denkt. Je proeft het niet alleen, ook kijk je ernaar, je walst en beoordeelt. De reden van het voorproeven is om te keuren of de wijn in orde is. Hiermee bedoelen we dat de wijn op ‘dronk’ is en geen kurk bevat. En deze stap is belangrijker dan je denkt. Indien de wijn niet smaakt of mankementen heeft, wordt de fles vervangen. Is de wijn naar wens? Nou die volgende stap hebben we allemaal wel meegemaakt, soms een flesje of twee te veel. De beste manier om de wijn te proeven én waar je op let, dat lees je in dit artikel.

 

How to: in 5 stappen wijn leren proeven

Om het je zo gemakkelijk mogelijk te maken hebben we een handig stappenplan opgesteld. Volg iedere stap op en haal zo het maximale uit je glas wijn. 

 

Stap 1: kijk naar het glas

We beginnen met het kijken naar het glas zelf. Pak je glas bij de steel vast en houdt het bij voorkeur tegen een witte achtergrond. Hierdoor kunt u de tint van de wijn goed zien en ontdekken om welke druif het gaat én hoe oud deze is. Een lichtrode wijn is nog jong en een oude rode wijn is vrij bruin van kleur. 

 

Stap 2: walsen

Met het walsen van je glas bedoelen we simpelweg: het ronddraaien van de wijn in je glas. Het walsen kun je op twee verschillende manieren doen: tafelwalsen of luchtwalsen. Tafelwalsen is de eenvoudigste manier. Zet je glas wijn op tafel en draai aan de steel of voet de wijn rond in het glas. We adviseren pas te beginnen met luchtwalsen wanneer je het tafelwalsen onder de knie hebt. Je wals het glas zodat er meer zuurstof bij de wijn komt en er meer aroma’s vrijkomen, waardoor je beter en meer kunt proeven.

 

Stap 3: ruiken

Ook het ruiken aan de wijn is een belangrijk aspect van de totale wijnproeverij. Je ruikt de wijn kort en krachtig door je neus in het glas te stoppen tot je net niet met je neus de wijn aanraakt. Door snel en krachtig te ruiken komen allerlei aroma’s op u af. Dit is wat u uiteindelijk ook zult proeven na het nemen van een slok. Wijn hoort lekker te ruiken. Denk hierbij aan fruit, kruiden of bloemen. Ruikt je niks of ruikt het niet lekker? Dan is de wijn niet in orde.

 

Stap 4: neem een slok en proef

 

Na het doorlopen van bovenstaande stappen is het eindelijk zover: je mag de wijn proeven. Uiteraard kun je gewoon een slokje nemen, maar er is een speciale manier van proeven waardoor je de smaken en aroma’s nóg beter kunt ervaren. Terwijl je de slok in je mond hebt, zuig dan nog wat extra zuurstof naar binnen. Laat de wijn soepel door je mond gaan. Net zoals bij het ruiken komen dankzij de extra zuurstof meer aroma’s vrij.

Tijdens het proeven is het belangrijk dat je let op zaken als de overeenkomst met de geur en of het tanninegehalte hoog of laag is.

 

Stap 5: lekker of niet?

Bij de laatste stap bepaal je of je de wijn lekker vond of niet. Smaken verschillen. Wat voor jou een prima wijn is, kan voor de ander een absolute afrader zijn. Uiteindelijk gaat het erom wat je vindt van de wijn en of dit past bij jouw voorkeuren.

 

Schenk nog een keer bij

Beviel de wijn goed? Schenk dan je glas vooral nog een keer bij. Ben je een echte wijnliefhebber? Dan heb je thuis vast een paar mooie flessen wijn staan. Sommige wijnen worden alleen maar beter door de jaren heen. Je wil je wijnen in dat geval bewaren op de juiste manier. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Een wijnkoelkast of wijnrek komt goed van pas en kunnen op een zeer stijlvolle manier geïntegreerd worden in een interieur. Zo geniet je nog jaren van de meest heerlijke wijnen. En proeven doe je nu als een professional.

Stuur ons je reactie

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Advertentie
Over Home Made Chefs

Home Made Chefs is het platform voor iedereen die wel eens in de keuken staat! Dagelijks delen wij leuke recepten, mooie video's en interessante food-facts.

Pinterest
Advertentie