3 gerechten waarbij goede olijfolie écht het verschil maakt

Ontvang meer tips als deze

Ontvang meer tips als deze in mijn mail

Salade olijfolie.pngJe weet vast wel dat de kwaliteit van je ingrediënten het geheim is achter een heerlijk gerecht. En als we het over geheimen hebben, dan is er één ingrediënt dat vaak wordt onderschat, maar dat jouw gerechten naar een hoger niveau tilt: geweldige olijfolie! Vergeet die saaie fles uit de supermarkt; we hebben het hier over olijfolie extra vierge van de bovenste plank. Eentje die ruikt naar vers gemaaid gras, een beetje fruitig is, en die heerlijke, pittige tinteling achter op je tong geeft. Dat is de smaak van de zon, pure passie en traditie in een fles!
Een echt goede olijfolie is niet alleen vet, het is een smaakmaker. Het is de afwerking, de glans, de kus van de chef op je bord. In dit blogartikel delen we 3 simpele gerechten waarbij die premium olijfolie het verschil maakt tussen ‘lekker’ en ‘wauw!’

1. Bruschetta

Er is geen Italiaans gerecht dat zó afhankelijk is van fantastische olijfolie als een simpele, klassieke bruschetta.
Het gerecht: Gegrilde sneetjes brood, ingewreven met een teentje knoflook, en bedekt met verse, rijpe tomaten, basilicum en een snufje zout.
Je gebruikt de olijfolie op twee momenten. Eerst besprenkel je het brood voordat je het grilt of roostert, zodat het lekker knapperig wordt. Maar het belangrijkste moment is de afwerking. Nadat je de tomaten en basilicum op het brood hebt gelegd, geef je het een royale scheut van je beste extra vierge olijfolie. De olie vermengt zich met het sap van de tomaat, het zout en de basilicum. Het wordt een soort smaak-elixer dat in het brood trekt. Elke hap is een explosie van zomerse, mediterrane smaken. Probeer het met een gewone olie en je merkt meteen: het is vlak. Gebruik je een topolie als Yakelos? Dan is het feest!

2. Ajo blanco

Ken je dit verfijnde, koude soepje uit Andalusië? Het is heerlijk romig, dankzij de amandelen en olijfolie. Het klinkt misschien vreemd, maar het is verrukkelijk!
Het gerecht: Een gepureerde soep van amandel, knoflook en oud brood, langzaam gemengd met olijfolie. 
Olijfolie is de ruggengraat van deze soep. Je moet de olie langzaam toevoegen terwijl je de soep mixt. De olie zorgt ervoor dat de soep mooi bindt en extreem romig wordt, zonder dat er room aan te pas komt. Ook in dit gerecht is die laatste scheut belangrijk. Net voordat je de soep serveert, besprenkel je de kom met een dunne straal van je fruitige, pittige olijfolie. De smaak van de olie is de perfecte tegenhanger voor de zoete smaak van de amandelen en de milde scherpte van de knoflook. Het geeft diepte en die extra oempf die dit eenvoudige gerecht onvergetelijk maakt.

3. Salade met geitenkaas en walnoten

Soms zit de kracht in de eenvoud. En dat is zeker zo bij deze salade.
Het gerecht: Een kom met verse, knapperige sla, wat zachte geitenkaas, geroosterde walnoten en misschien wat vijgen.
Dit gerecht heeft geen ingewikkelde dressing nodig. Een fantastische olijfolie, een klein beetje citroensap of balsamicoazijn, peper en zout. Dat is alles wat een lekkere salade nodig heeft! Een goede olijfolie is zó smaakvol dat hij fungeert als de sterke, volle basis van je dressing. Hij omhult de slablaadjes met een lichte, fruitige gloed en benadrukt de zoutige geitenkaas en de nootachtige walnoten. Tegelijkertijd proef je de pure olijf, het land en de zon in de olijfolie.

De uitdaging

Koken is liefde, en goede olijfolie is liefde van de zon. Als je tot nu toe olie uit de supermarkt gebruikte, dagen we je uit: koop een kleine, wat duurdere fles van een topkwaliteit extra vierge olijfolie, zoals die van Yakelos. Gebruik hem alleen om af te werken, als een soort vloeibaar kruid. Je zult versteld staan van het verschil. Het is een kleine investering die je dagelijkse kookkunsten verandert in een culinair feest! Welk gerecht ga jij als eerste proberen met je nieuwe olijfolie? 

Stuur ons je reactie

Bewaar deze blog in mijn mail

Meer inspiratie

Ontvang leuke hotspots, tips & tricks

Over Home Made Chefs

Home Made Chefs is het platform voor iedereen die wel eens in de keuken staat! Dagelijks delen wij leuke recepten, mooie video's en interessante food-facts.

Advertentie
Advertentie
2025 © Created by Postads. Alle rechten voorbehouden. | Cookies aanpassen