Een vegetarisch dieet kan heel goed zijn voor je gezondheid (én het milieu!), maar er schuilen wel een paar risico's. Veel mensen stappen over op vegetarisch eten met de beste intenties, maar maken fouten die slecht zijn voor hun lichaam en conditie. Overstappen op een vegetarisch dieet is namelijk niet zomaar een kwestie van vlees weglaten, maar gaat om ook om bewust te kiezen wat je eet om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen die je zonder vlees zou missen. In deze blog laten we zien wat de meest gemaakte fouten zijn en hoe je ze kunt voorkomen!
Essentiële eiwitten
De eerste grote valkuil is een te lage eiwitinname. Vleeseters krijgen proteïne vaak binnen door het vlees, maar vegetariërs moeten hier actiever op letten. Om dit te voorkomen kun je verschillende plantaardige eiwitbronnen zoals linzen, quinoa, noten en peulvruchten combineren. Een gevarieerde mix zorgt voor complete eiwitten met alle noodzakelijke aminozuren. Wat ook verstandig is, is om online op zoek te gaan naar vegetarische recepten waarin aangegeven staat dat er genoeg eiwitten in zitten. Zo weet je zeker dat je verantwoordelijk bezig bent!
Vitamine B12
Vitamine B12 zit bijna alleen maar in dierlijke producten. Daardoor lopen vegetariërs een groter risico op een tekort van deze vitamine, wat kan leiden tot bloedarmoede en zelfs neurologische problemen. Gelukkig zijn er oplossingen tegen dit veelvoorkomende probleem: je kunt bijvoorbeeld B12-supplementen nemen, of verrijkte voedingsmiddelen zoals plantaardige melk of nutritionele gist gebruiken.
Geraffineerde koolhydraten
Veel nieuwe vegetariërs vullen hun bord met brood, pasta en bewerkte producten. Deze zogenaamde "compensatie-voeding" levert alleen te weinig nutritionele waarde. Daarom kun je je beter focussen op volwaardige voedingsmiddelen, zoals groenten, peulvruchten, volkoren granen en noten. Kwaliteit gaat boven kwantiteit!
IJzer en zink
Een ijzer en zink tekort komt ook vaak voor. Dit komt doordat plantaardige ijzerbronnen minder goed worden opgenomen dan dierlijke. Je kunt dit voorkomen door ijzerrijke voeding zoals spinazie en linzen te combineren met citrusvruchten. Vitamine C verbetert namelijk de opname van ijzer.
Bewust en gevarieerd eten
Een succesvol vegetarisch dieet vraagt om kennis en planning. Het kan daarom verstandig zijn om een diëtist te raadplegen, betrouwbare bronnen te lezen, maar vooral om goed naar je lichaam te luisteren. Let goed op variatie: hoe meer verschillende voedingsmiddelen je inneemt, hoe completer je voeding over het algemeen is. Kies er ook voor om met enige regelmaat te laten checken of je genoeg van alle voedingsstoffen inneemt en overweeg bij tekorten om extra supplementen te slikken. Maar het allerbelangrijkste is dat elke bewuste stap naar een gezonder, plantaardig dieet is er één om trots op te zijn!