Advertentie.
Home Made Chef Bram observeerde op zijn doorreis door Vietnam het eten hiervan heel dichtbij en at de sterren van de hemel. Samen brengen we een hulde aan de Vietnamese keuken en moedigen je aan om een duik te nemen in het vernieuwende smaakprofiel van dit prachtige land. We nemen je – aan het handje – mee en showen je onze 5 favoriete gerechten en wie weet zet jij (als het allemaal weer kan natuurlijk) koers richting het oosten om het allemaal lekker zelf te proeven.
Bánh Mi
Om maar meteen een knuppel in het hoenderhok te gooien beginnen we met één van de meest populaire streetfood soorten. Gebaseerd op het aloude Franse stokbrood: een pittig broodje wat typisch gevuld is met vlees als varken, rund of kip met ingemaakte groenten en verse kruiden. Ondertussen heeft-ie een flinke reis doorgemaakt waarbij de Westerse wereld ‘m meenam richting het Oosten en omdoopte tot het broodje zoals we hem nu kennen. De Franse variant kennen we als een stevige baguette, de Vietnamezen hebben ‘m in de loop der jaren knapperig, maar sponziger gemaakt zodat je de inhoud er niet uitdrukt tijdens het eten. Daar is over nagedacht!
Zelf zo'n broodje in elkaar flansen? Wij delen het ultieme recept voor Bành mi met pittige kip
Gebroken rijst
Net als het gros van het eten wat je in Vietnam in je giechel stopt heeft ook deze een diepgaande oorsprong. Echt makkelijk was het niet om na de oorlog aan eten te komen, laat staan aan normale rijst. Zodoende raapten arme boeren gebroken rijstkorrels op die ze niet konden verkopen en maakten hier hun eigen eten van. Dat is precies wat de Vietnamese keuken uniek maakt: iets wat niemand wilde kopen dat veranderde in één van de populairste gerechten van Ho Chi Minh. Authentiek vergezeld door een sunny side up, daikon, karbona en wat vissaus.
Pho
Als roekeloze uitspraakvandalen kwamen wij er pas na een tijdje achter dat je Pho dus niet zo lomp uitspreekt met de persende ‘P’ over je lippen, maar als ‘Fu’. Dit noedelgerecht kom je overal tegen en vanaf het moment dat je in Vietnam de drempel over stapt word je er mee doodgegooid. De lokale bevolking hurkt neer aan kleine plastic tafeltjes om dit populaire noedelgerecht naar binnen te slurpen. Veelal wordt het gegeten met bouillon, rijstnoedels, groenten en dungesneden rundvlees, maar kijk niet gek op als je hele kippen in de pan zit drijven.
Niet alleen sterke verhalen vertellers maar delen graag de recepten voor onze lievelings pho met biefstukreepjes of deze variant inclusief dumplings met je.
Vietnamese spring rolls
Beter bekend als ‘summer rolls’ en favoriet onder de Nederlandse fitgirls die ‘zo lekker gezond’ zelf kunnen rollen. Traditioneel een strak opgerolde loempia in rijstvellen, gevuld met verse groenten, rijstnoedels en een eigen keuze in vlees of vis als garnalen. Je kent ‘m wel, toch? Overigens niet te verwarren met de ‘normale’ spring rolls of loempia’s. Deze laatste 2 zou je kunnen herkennen als de variant die ze verkopen bij de loempiakraam voor het winkelcentrum. De spring rolls zijn in plaats van Vietnam terug te linken naar China en hebben een flinterdunne wikkel gemaakt van bloem en water die gefrituurd wordt.
Aan ons geen frituurhaters, echter een stimulans om het eens wat gezonder op te zoeken en daarom hierbij het recept voor Vietnamese spring rolls
Bun Cha
Noedels: de levensbron van Vietnam. Dat gezegd hebbende is dit gerecht (wederom) er eentje die je niet aan je voorbij wil laten gaan. Ook al komen de noedels je neus uit, deze variant met geroosterd varkensvlees is van menig bezoeker favoriet. Bun Cha kwam bij ons al aan het licht toen niemand minder dan Anthony Bourdain, president Obama de fijne kneepjes van het ongemakkelijk slurpen in Vietnam leerde inclusief charmante zithouding op minuscule plastic stoelen en een koude Tsing Tao.
Enkeltje Vietnam?
Snak je ernaar om in levende lijven met beide voeten op Vietnamese bodem bovenstaande gerechten uit te proberen? We feel you! Wij namen je mee in een kleine online food tour door Vietnam inclusief recepten voor een reislustige avond, maar doe eens gek en zet koers naar het Oosten (wanneer mogelijk, ofcourse).
Visum tip!
Van Bram kregen we dé ultieme reistip mee: maak gebruik van het nieuwe digitale visum Vietnam. Sinds 2018 kunnen reizigers met een Nederlandse op Belgische nationaliteit online een visum aanvragen welke op voorhand al wordt gecheckt. Zo kun je jezelf de gigantische wachtrij besparen na aankomst. Bovendien bespaart zo’n digitaal visum je ook weer wat knaken: win-win.Meer weten over hoe je zo’n visum voor vertrek aanvraagt? Check het op www.visumbuitenland.nl/vietnam/e-visum