13 september – Internationale Chocolade dag
Vandaag is het Internationale Chocolade Dag en laten wij nu net dol zijn op chocolade. In alle soorten en smaken. De geschiedenis van cacao gaat terug tot het begin van onze jaartelling. Het product was onderdeel van ceremonies, werd gebruikt als betaalmiddel en zelfs als medicijn. Deze en andere wijsheden staan beschreven in het nieuwe boek van Meesterpatissier Hidde de Brabander, Chocolaterie. Ter ere van deze bijzondere dag proeven wij met de gehele redactie van Home Made Chefs de chocoladerepen van Hands Off My Chocolate. Benieuwd naar onze favoriete smaak? Check dan het filmpje hieronder. Als je je inschrijft op onze nieuwsbrief, maak je ook nog eens kans op een heerlijke Hands Off My Chocolate reep!
Over chocolade is inmiddels al onnoemelijk veel geschreven, over het proces, technische aspecten, noem maar op. Wij gaan jullie een potpourri aan chocolade informatie geven. De geschiedenis van cacao en chocolade gaat dus al heel ver terug. Cacao komt uit het oorspronkelijke Mexico, een gebied dat doorliep tot Nicaragua. Door de oervolken, waarvan de Maya’s de bekendste zijn, werd van cacaobonen een bittere schuimige drank gemaakt, genaamd metate. Deze oer-chocolademelk werd lauwwarm gedronken. De nuttigen van de drank zou de goden gunstig stemmen en kracht geven aan degene die het dronk. Ondertussen kreeg de cacao waarde en werd ook als betaalmiddel gebuikt. De waarde was gelijk aan of zelfs hoger dan die van goud.
Hoewel men denkt dat Columbus degene is die cacao en dus later de chocolade naar Europa heeft gehaald, was dit eigenlijk Hernán Cortés, een Spaanse conquistador die in 1519 zorgde voor de verspreiding van Cacao. Columbus moest zelfs niks van de godendrank hebben. Door de Gouden Eeuw en de VOC werd Amsterdam een belangrijke cacaohaven. Dit is dan ook de reden dat de eerste Nederlandse chocolademakers als Droste en Verkade zich vestigden rondom Amsterdam.
Cacaopoeder ontstaat wanneer de fijn gedraaide cacao wordt geperst tot een poeder. In 1828 werd door Casparus van Houten patent aangevraagd op deze cacaopoeders. De chocolade die wij kennen is, als deze gesmolten is, glad van structuur. Deze structuur is te danken aan Rudolphe Lindt, hij vond het concheren uit. De cacao wordt hierbij door een grote wals uitgerold/uitgedrukt tot een egale massa. De gladde structuur zorgt voor een vollere smaak.
In 2017 werd door Barry Callebaut een nieuwe chocoladesoort uitgevonden, de ruby chocolade. Dit is een chocoladesoort met een roze kleur en een fruitige smaak. De bereidingswijze is een groot geheim, het enige wat er bekend is, is dat er geen gekke toevoegingen zijn gedaan aan de chocolade.
Wij Nederlanders zijn schijnbaar gek op chocolade, gezien wij per persoon ruim 4,5 kilo chocolade per jaar opsmikkelen. We staan hierdoor op een mooie 13eplaats op de ranglijst van landen waar per persoon de meeste chocolade wordt gegeten. Pure en melkchocolade zijn onze favorieten.
Deze week, de week waarin de Internationale Chocolade Dag valt, lanceert meesterpatissier Hidde de Brabander zijn nieuwe boek, Chocolaterie. Dit kan geen toeval zijn, toch? Speciaal voor Home Made Chefs schreef hij een column over chocolade. Wil jij trouwens een gesigneerd exemplaar winnen? Dat kan! Je doet mee door je in te schrijven op onze nieuwsbrief.
Chocolade. Alleen al bij het woord begin ik te glimlachen. Het is een smaak die massaal door bijna wel ieder mens is omarmt (en degene die het niet lusten, heb je niet nodig in leven!). Maar achter dit mooie product gaat een gigantische geschiedenis schuil met vele verhalen van mythes, geloof, geld en evolutie. We beginnen namelijk met de oorspronkelijke grondstof van chocolade; cacao, al ruim voor onze jaartelling. Vanuit daar heeft deze vruchtenpit vanaf ongeveer 1600 de wereld verovert, en daarmee vele harten.
Vandaag de dag vinden we chocolade op elke, spreekwoordelijke straathoek en wordt het geconsumeerd door alle lagen van de bevolking. Binnen mijn vak als banketbakker is het wellicht het meest diverse product waarmee ik kan werken. Uiteraard gieten we er reepjes van die je zo uit het vuistje kunt nuttigen, maar nog meer maken de chefs van deze wereld er romige vullingen van en omhullen we deze met een knapperig laagje chocolade. Dit laagje kunnen we weer extra mooi maken door het vet van cacao glimmende en sprekende kleuren te geven. Maar ook in hartige gerechten tref je (steeds vaker) chocolade. Traditioneel is een stukje kippenvlees of wild met een pure chocolade. Maar ook eenden -of ganzenlever laat zich goed combineren. Naast het eetbare van chocolade kun je ook je artistieke gevoelens loslaten of dit godenvoer. Je kunt ermee boetseren, hakken en sculpturen…noem mij een ander product wat zo ver gaat?
Met het schrijven van Chocolaterie. Probeer ik je mijn liefde voor chocolade over te brengen. Ik wil je kennis nog verder verdiepen en je nog meer leren over het verwerken ervan. Maar ook wil ik je bewust maken van de fragile positie van cacaoboeren en de natuur om hen heen. Ga enorm genieten van het boek en ga nog meer genieten van de geheimen achter chocolade.
Volg Hidde op Instagram of neem een kijkje op zijn site www.dreamsofmagnolia.nl
Ook mogen wij alvast twee recepten uit Hidde zijn nieuwe boek op onze website plaatsen:
Daarnaast hebben wij natuurlijk zelf ook heerlijke chocolade recepten: