Tips & Tricks: zo maak je de mooiste food foto's

Danny

Onze Home Made Chefs maken de mooiste food foto's.  Wil jij zelf ook gave food foto's maken? Wij hebben de beste tips voor het maken van mooie foto’s van gerechten en ingrediënten. We hebben zowel foto’s gemaakt met een camera als met een iPhone en verder hebben we alleen materialen gebruikt die in en rondom het huis te vinden zijn. 

Mocht je nu niet alles in huis hebben, geen probleem de dichtstbijzijnde bouwmarkt heeft alles wat je nodig hebt! Hieronder een kleine opsomming van de materialen die wij gebruikt hebben voor het maken van onze foto’s:

 • Betonlook tegel
 • Grote houten plank
 • Kleine spotjes of een bouwlamp
 • Piepschuim
 • Paraplu
 • Verlengsnoer

We snappen dat niet iedereen een groot stuk piepschuim in huis heeft liggen, maar bij de plaatselijke bouwmarkt is dit te koop voor nog geen 10 euro. Voor de ondergrond en de achterwand zijn verschillende materialen mogelijk. Heb je zelf een mooie vloer of een mooi keukenblad, dan zijn deze uitermate geschikt om mooie foto’s te maken. Voor de achterwand kan je van alles gebruiken, een tegel, een behang sample noem maar op.

food foto's

Voordat we mooie food foto’s kunnen maken, moet er eerst een lekker gerecht bereid worden. Dit mag en kan van alles zijn. Heb je even geen inspiratie, check dan de recepten van onze Home Made Chefs!  Wij hebben gekozen voor een heerlijke bloemkoolkaaspuree met een gepocheerd eitje. Dit gerecht bevat veel wit- en lichte tinten, vandaar dat we gekozen hebben voor een wat donkerder bord voor een mooi contrast. 

Nu we een mooi opgemaakt gerecht hebben, kunnen we beginnen met het fotograferen. Wij hebben eerst enkel het bord in de mini setting geplaatst om te bepalen waar het precies moet staan. Zoals je op de eerste foto kunt zien is er nog te veel loze ruimte op de achtergrond, wat de foto een beetje saai maakt. We gaan nu deze loze ruimte vullen met bijpassende items, eerst plaatsen we een klein schaaltje met hazelnootjes in de lege ruimte. De loze ruimte is nu al minder groot, maar nog steeds te erg aanwezig. Dit kan je oplossen door nog meer items toe te voegen aan de setting, zoals een stuk kaas. Belangrijk is wel dat de items die op de achtergrond geplaatst worden vaag in beeld komen. Dit maakt het beeld aantrekkelijker voor de kijker.

eten fotograferen

Tijdens het fotograferen hadden we te weinig nootjes om het hele schaaltje te vullen. Onze Home Made Chef Danny had hier de perfecte oplossing voor. Ook deze materialen heeft (bijna) iedereen wel in huis. We vullen het schaaltje op met een stuk aluminiumfolie met daarin een prop keukenpapier. 

zo maak je food foto's

 

Onze fotograaf Dion heeft nog meerdere tips voor jullie, zodat jullie de mooiste food foto’s kunnen maken: 

 • Gebruik altijd het raster op je telefoon of camera, om zo de lijnen op de foto mooi recht te laten lopen. Dit zorgt voor een rustig beeld. Raster instellen op een iPhone: 
  • Open Instellingen
  • Navigeer naar 'Camera'
  • Schakel de optie 'Raster' in
 • Het afsnijden van voorwerpen, zoals borden of items op de achtergrond, zorgt voor een speels effect.
 • Als je een gerecht van voren wilt fotograferen, is het makkelijker om een plat bord te gebruiken. Wil je graag gerechten van bovenaf fotograferen dan kan je zowel een diep als een plat bord gebruiken. 
 • Als je met een camera fotografeert kun je het best een timer instellen. Je handen bewegen namelijk altijd een beetje en wanneer je een timer instelt en je camera op een statief of op tafel zet is de foto nooit bewogen.  

food foto's maken doe je zo

Nu vragen jullie je natuurlijk af waarom wij piepschuim hebben gebruikt bij het fotograferen. Piepschuim bevat hele kleine gaatjes waardoor het licht niet hard terugkaatst en het zelfs een beetje absorbeert, hierdoor neem je de schaduw op een natuuurlijke manier weg. Hieronder is het verschil goed te zien. Ook hebben wij een paraplu gebruikt om fel daglicht en de schaduwen die daarbij horen af te zwakken. 

het fotograferen van eten

Nu jullie alle tips hebben gehad om de mooiste food foto’s te maken, zijn wij heel benieuwd naar het resultaat! Zelf een mooie food foto gemaakt? Deel je foto met #homemadechefs

Op zoek naar meer leuke tips & tricks voor in de keuken? Klik dan hier!

Stuur ons je reactie

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Advertentie
Over Home Made Chefs

Home Made Chefs is het platform voor iedereen die wel eens in de keuken staat! Dagelijks delen wij leuke recepten, mooie video's en interessante food-facts.

Pinterest
Advertentie