18 juni - internationale Sushi Dag

Ontvang meer tips als deze

Ontvang meer tips als deze in mijn mail

18 juni – Internationale Sushi Dag

 sushi

Het is vandaag 18 juni en dat betekent dat het Internationale Sushi Dag is! 

All you can eat sushi restaurants zijn inmiddels niet meer weg te denken uit ons straatbeeld en onze eetstokjes skills worden steeds beter, maar volleerd sushi eters en kenners zijn we nog lang niet. Onze Home Made Chefs hebben voor jullie wat weetjes op een rijtje gezet. Uiteraard delen we ook een aantal lekkere sushi recepten met jullie. 

Allereerst vertellen wij jullie iets meer over wat sushi nu precies is. De betekenis van het woord sushi heeft niks met vis te maken, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Het heeft wel te maken met de rijst, sushi betekent namelijk ‘rijst met azijn’. Naast het feit dat er bij het maken van sushi rijstazijn wordt toegevoegd aan de rijst is er nog een verschil met ‘gewone’ rijst. De korrels van sushi rijst zijn korter, dikker en kleveriger. 

Naast rijst is vis een essentieel ingrediënt voor goede sushi. De vis moet officieel rauw zijn, maar tegenwoordig zijn er ook varianten met vis die niet meer rauw is. Wat betreft het soort vis kan dit heel verschillend zijn, de meest populaire soorten zijn tonijn, zalm en inktvis/octopus. Tenslotte wordt er vaak nori, ook beter bekend als zeewier, gebruikt bij het bereiden van sushi. Nori zijn dunne zwart/groene velletjes die gebruikt worden om de sushi in te wikkelen. De vellen hebben een hele ziltige smaak, die vaak wordt verward met de smaak van de vis. In veel gevallen denken we de vis te proeven, maar is dit eigenlijk de smaakvolle nori. 

Sushi is er in heel veel verschillende soorten, maten en smaakcombinaties. Sinds sushi een wereldwijd bekend hapje is geworden, zijn er nog veel meer variaties ontstaan. In ieder land wordt er wel gesleuteld aan de traditionele sushi en ontstaan er soms de meest vreemde combinaties. Zo zijn er in de Verenigde Staten een aantal bizarre sushi variaties ontstaan, waaronder de sushi pizza en de sushirittos, een burrito gemaakt van sushi. Maar ook de alom bekende California roll is eigenlijk een Amerikaanse variant. Het zeewier zit bij deze soort aan de binnenkant in plaats van aan de buitenkant, want dit zou potentiele westerse eters afstoten. Wat de boer niet kent, (vr)eet hij namelijk niet. Ondertussen is de California roll ook weer in Japan terecht gekomen en draagt de naam Ukimaki. 

Van oorsprong zijn er een aantal traditionele sushi vormen, de meest bekende zijn de volgende:

  • Nigiri – handgevormde sushi: dit is een ovaal bolletje rijst met daarop een stukje vis of andere zeevruchten. Je kan een nigiri ook tegenkomen met een ei of omelet bovenop. 
  • Maki – gerolde sushi: het bekende zwarte rolletje met de vulling in het midden, deze vulling is vaak krab, komkommer, tonijn of zalm. Binnen de maki zijn er ook weer verschillende varianten zoals de ukimaki (California roll), futomaki (de grotere variant van de maki) en temaki (een soort puntzakje gemaakt van een nori velletje waar rijst en vis in wordt gestopt). 

Wisten jullie trouwens dat vrouwen in Japan geen sushi chef mogen zijn. In Japan geloven veel mensen namelijk dat vrouwenhanden warmer zijn dan mannenhanden en hierdoor de sushi te warm wordt tijdens het bereiden. Bizar toch? Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat dit niet het geval is en dat mannenhanden vaak warmer zijn, maar toch zijn er maar een handje vol vrouwelijke sushi chefs. 
Nog een leuk weetje, de wasabi die wij vaak geserveerd krijgen bij onze sushi, is helemaal geen echte wasabi, maar een mix van wasabi-extract en mierikswortel. In Japan kan het zelfs als een belediging worden gezien wanneer er extra wasabi wordt toegevoegd aan de sushi. De chef voegt dit namelijk zelf toe aan de versbereide sushi. Dit geldt ook voor de sojasaus, écht goede sushi heeft geen sojasaus nodig. De chef voegt namelijk al de juiste smaken toe aan de sushi. Maar mocht je tot graag je sushi in de soja dippen, doe dit dan met de viskant en niet met de rijstkant. 

Echt gek op sushi? Dan hebben wij nog een leuke aanrader voor jullie! Van 6 tot en met 8 september strijkt Sushi Festival Joy neer in het Griftpark te Utrecht. 

Uiteraard hebben wij nog een aantal heerlijke sushi recepten voor jullie, check ze hieronder:

 

Stuur ons je reactie

Bewaar deze blog in mijn mail

Meer inspiratie

Ontvang leuke hotspots, tips & tricks

Over Home Made Chefs

Home Made Chefs is het platform voor iedereen die wel eens in de keuken staat! Dagelijks delen wij leuke recepten, mooie video's en interessante food-facts.

Advertentie
Advertentie
2024 © Created by Postads. Alle rechten voorbehouden.