17 juli - Hotdogdag
Wie houdt er niet van hotdogs? Lekker met gebakken uitjes, beetje zuurkool en saus naar keuze. Bij de hotdog denk je direct aan de Amerikaanse keuken en dat is natuurlijk terecht, want wie kent nu niet die leuke stalletjes met hete worsten. Maar is de hotdog wel zo Amerikaans?
De historie van de hotdog begint bij het worstje, want wie was er nu als eerst? Was het Oostenrijk met hun Wienerworst of was het toch Duitsland met de Frankfurterworst? Een Duitse slager uit Coburg beweerde begin 19de eeuw dat hij het Frankfurter würstchen naar Wenen had gebracht onder de naam Frankfurter. De waarheid van de worsthistorie zal in het midden blijven. Het gedeelte 'dog' in hotdog is waarschijnlijk te danken aan het feit dat Duitse slagers rond 1800 ook hondenvlees gebruikten om in hun worst te doen, iets wat we ons nu niet meer kunnen voorstellen.
De hotdog zoals we die nu kennen is waarschijnlijk bedacht door de Duitse immigrant Anton Feuchtanger uit Frankfurt. Hij zocht zijn geluk in St. Louis, Missouri en verkocht daar de worst. Ook waren er vele andere straatventers die Frankfurters verkochten.
Tijdens een beurs stelde zijn vrouw voor om de worsten in een broodje te doen, want de gloeiendhete worstjes waren dan beter hanteerbaar. Bovendien bleven de witte handschoenen van de bezoekers schoon. De hotdog was geboren. Het verhaal is een beetje hetzelfde als dat van de pizza, immigranten die hun thuiskeuken meenemen naar de nieuwe wereld.
Tegenwoordig is de hotdog al veel meer dan het simpele worstje met een klef broodje. De worsten zijn er in tal van smaken en over de toppings maar te zwijgen. In de Markthal in Rotterdam heb je Hot Dog City, die niet alleen een klassieke hotdog serveren maar ook speciale varianten, zoals de pepperoni dog, met pepperoni, tomaat en cheddarkaas. In onze hoofdstad vind je in de Foodhallen Bulls and Dogs met een nog grotere variëteit aan hotdogs. Bijvoorbeeld the Luxurious Dog met een varkensworstje, wilde paddenstoelen, truffel en hazelnoot. Of wat te denken van de The Smokey Pepper Dog, gemaakt van lamsmerguez worstjes, harissa en peterselie.
De onbetwiste hotdog-eet-kampioen is Joey Chestnut! Hij wist in 10 minuten tijd 71 hotdogs naar binnen te schuiven. Hij werd al 11 keer eerder kampioen. Zijn geheim? Regelmatig trainen (met het eten van hotdogs) en 2 tot 3 dagen vasten voor het kampioenschap. In de damesklasse is Miki Sudo met 31 hotdogs de koningin.
Waar je voor de meeste hotdogs misschien €3,00 of hooguit €5,00 betaalt, kun je het in New York iets gekker maken. In de rooftopbar 230Fifth is een hotdog van $2300,00 verkocht. Hiervoor werd het broodje gevuld met dry-aged wagyubeef, zwarte truffelboter, saffraan, vidalia uien (zoete uien uit Georgia) welke gekarameliseerd zijn in Dom Perion. Afgetopt met kaviaar, bladgoud en truffel. De opbrengst werd gedoneerd aan de daklozen.
Wij van Home Made Chefs zijn fan en houden ook van de hotdog. Home Made Chef Jadis maakte op haar eigen manier een heerlijke hotdog. Het recept vind je hier.
Wij zijn benieuwd naar jouw favoriete versie!