Wil je eens zelf een frikandel maken? Wij hebben het voor je uitgezocht. Het was een hele zoektocht naar het perfecte recept, maar het resultaat is er! Het geheim: heel koud vlees en laten wellen in bouillon.
Ingrediënten voor Zo maak je zelf frikandellen
Bereiding
Specerijenmix:
Meng de uienpoeder, witte peper, nootmuskaatpoeder, gemalen foelie met elkaar. Verhit een 1 eetlepel olie in een koekenpan en rooster de specerijen al roerend circa 30 seconden. Meng met het zout.
Frikandellen bereiden:
- Zorg dat het vlees net onder het vriespunt is en het water heel koud is.
- Maal het vlees met het water, frikandellenspecerijenmix, koffie-aroma en het paneermeel zeer fijn tot het smeerbaar is.
- Zorg dat de massa koud verwerkt wordt. Schep het gehakt in een spuitzak met een spuitmond van 2 centimeter ø.
- Spuit 100 gram frikandelmassa op folie en verdeel in een lange baan.
- Vouw de folie dicht en rol strak op tot een stevige rol van 2 centimeter dik en circa 18 centimeter lang.
- Voor een nog mooier resultaat, vries de rol kort aan.
- Laat de frikandel van de folie in de bouillon rollen. Gaar de frikandel circa 15 minuten in een pan met bouillon met een theelepel Buisman koffie-aroma van rond de 70 ºC. Gebruik hierbij een kernthermometer.
- Haal de frikandel uit de bouillon en dep droog.
- Voor een nog mooier resultaat, rol de frikandel weer strak op in folie en laat afkoelen in de koelkast of op ijswater.
- Frituur de frikandel circa 4 minuten op 180 ºC.
Tip: om te testen of je vlees op smaak is, kun je een beetje vlees bakken in een pan, koken of in de oven bakken. Zo kun je het gare resultaat proeven en de smaak bijsturen. Je kunt de frikandel ook garen in de stoomoven op 68 graden. Dan wordt hij minder mooi van kleur.
Het recept voor frikandellen komt uit het boek Vet Lekker van Danny Jansen.