Crudo verwijst naar een gerecht wat rauwe vis bevat, in dit geval zalm. Koop daarom sashimikwaliteit en zorg ervoor dat de vis zo vers mogelijk is.
Ingrediënten voor Zalm crudo met een Aziatische twist
Bereiding
- Pel voor de dressing de knoflook en hak het teentje fijn. Schil de gemberwortel en snijd deze fijn. Halveer de chilipeper, verwijder het steeltje en de zaadjes en snijd het vruchtvlees in dunne, halve ringetjes. Pluk de blaadjes van de takjes koriander en snijd ze fijn. Rasp de schil van de limoen fijn, halveer de vrucht en pers het sap uit. Houd de limoenrasp apart, bewaar de afgedekt op kamertemperatuur. Meng alle ingrediënten voor de dressing en bewaar afgedekt in de koelkast.
- Schaaf met behulp van een mandoline de komkommer in dunne plakjes. Snijd de zalm in dunne plakjes. Bewaar de komkommer en de zalm afgedekt in de koelkast.
- Laat de dressing, de komkommer en de zalm op kamertemperatuur komen. Pluk intussen de blaadjes van de takes koriander.
- Verdeel de komkommerplakjes dakpansgewijs over een mooie, platte schaal (of over 4 bordjes) en schik hier de zalmplakjes op. Roer de dressing nog even door en sprenkel over de komkommer er de zalm. Garneer met de Kewpie mayonaise, die limoenrasp, de koriander en het sesamzaad.
Tip! Serveer de zalm crudo voor en extravagant kerstdiner op een grote schaal, tenzij je die gretige ome Joop niet vertrouwd. Maak dan vooral voor iedereen aan tafel zijn of haar eigen bordje.