Dit appeltaartje wordt op zijn kop gebakken en is per toeval in 1889 bedacht in t Franse dorpje Lamotte- Beuvron, door de gezusters Stephanie en Caroline Tatin. Het lekkerste is als het taartje uit de oven direct geserveerd wordt.
Ingrediënten:
- 2 eetl boter
- 4 eetl appelstroop
- 3 grote appel, geschild en in plakjes gesneden
- 4 plakken bladerdeeg
- Poedersuiker, ter garnering
- 4 bollen roomijs
- Slagroom, lobbig, naar wens
- Takje munt
Extra nodig: 4 kleine anti-aanbak blikjes.
Bereiden:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Smeer de bakblikjes in met ruim roomboter.
- Verwarm de appelstroop zodat deze gemakkelijker uitvloeit.
- Verdeel de appelplakjes dakpansgewijs op de appelstroop in de bakvormpjes.
- Prik de bladerdeegplakjes in met een vork. Leg de plak bladerdeeg op de appelplakjes en stop de randjes in.
- Bak de Tarte Tatin in circa 15 minuten goudbruin op 180C in de oven.
- Laat de Tarte Tatin iets 5 afkoelen voordat je hem op een bord in éen keer omdraait. Pas hierbij weer op dat de appelstroop heet zal zijn.
- Bestrooi de Tarte Tatin met wat poedersuiker en serveer hem met wat lekkere bollen vanille-ijs en slagroom.
Tip: Je kunt ook ander stevig fruit gebruiken zoals peer, perzik of ananas.