Rainbowrolls of regenboogrollen, deze kleurrijke gevallen zijn naast een lust voor het oog lekker en ook nog eens knettertje gezond. Deze opgerolde snijbietbladeren zitten namelijk boordevol groente én fruit. De avocado's, paprika's en komkommers vliegen je natuurlijk dagelijks om de oren, maar miso is niet voor iedereen een bekend ingrediënt. Miso is een Japanse pasta die gemaakt is van gefermenteerde sojabonen, zout en koji.
Door Japanners wordt mis ook wel Umami genoemd, wat de vijfde smaak betekent. Naast de vier basissmaken: zoet, zuur, zout en bitter is umami dus de vijfde smaak en versterkt hartige en zoete smaken in ingrediënten. Het stofje glutamaat is hetgeen wat aanwezig is in de ingrediënten die umami te noemen zijn. De aanwezigheid van dit bepaalde stofje zorgt ervoor dat dingen simpelweg soms lekkerder smaken.
Ingrediënten voor 20 rolletjes:
- 10 bladeren snijbiet
- 1 rode paprika
- 1 mango
- 100 gr rode kool rauw
- 50 gr radijs
- 1 winterpeen
- ½ komkommer
- 1 avocado
- 2 eetl suhsiazijn
- ½ tl sesamolie
Dipsausje:
- 200 ml griekse yoghurt
- 1 el misopasta
- 1 el fijngehakte koriander
- 2 el olijfolie
Basisingrediënten op voorraad
- Olijfolie
- Peper en grof zeezout
Ingrediënten voor Regenboogrolletjes van snijbiet met misoyoghurt
Benodigdheden
- Olijfolie
- Peper en grof zeezout
- Schiller
- Prikkertjes
- Kommetje
Bereiding
- Snijd het uitstekende deel van de gekleurde stelen eraf en snijd deze in repen van 10 cm lang.
- Snijd de zijkanten van de paprika en snijd ook deze in reepjes van 1 cm breed.
- Schil de winterpeen snijd in stukken van 10 cm en daarna eerst in plakken alvorens in reepjes van 0,5 cm breed te snijden.
- Snijd als laatste de komkommer, mango, radijs en de avocado in reepjes.
- Maak alle gesneden groenten aan met een beetje sushiazijn, de sesamolie en wat peper en zout.
- Maak 10 stevige rolletjes van de staafjes groenten opgerold in het blad van de snijbiet.
- Zet de rolletjes vast met kleine prikkertjes en snijd het rolletje doormidden dwars door de kern.
- Zet de rolletjes leuk tegen elkaar op een serveerplateau.
- Meng voor het dipsausje de yoghurt met de miso, 2 eetl. olijfolie, de fijngehakte koriander en lekker wat peper en zout. Serveer deze in een bakje ernaast om in te dippen.