Niet je standaard capresesalade en daarom een uitblinker in de categorie verrassende salades. Kookboekenschrijfster Lucy weet wel van wanten en dat laat is exact wat ze hier laat zien. Donna Hay omschrijft het als 'een speciale gave' en na het eten van deze salade zijn wij het niets minder dan met haar eens. Dit recept uit Dit kookboek is je beste vriend is er een van vele fantastische en een totale aanrader.
"Dit kun je met goed fatsoen geen pastagerecht noemen, maar het balanceert ook op het randje van een salade en ‘Ben je wel helemaal lekker? Dit is gewoon mac-’n-cheese met vinaigrette, mafketel.’ Heerlijk met mijn favoriete geraspte kaas: halloumi. RAUW! Het mooiste aan deze salade is dat je hem in laagjes opbouwt. Hoeveel laagjes mag je zelf weten. Het is een fantastische maaltijd- salade, maar ook een perfecte lunch voor op een zalige, zonnige zomerdag". - Lucy Tweed
Ingrediënten voor Ravioli-salade in de categorie: verrassende salades
Bereiding
- Roer de pangrattato en harde kruiden in een steelpan op matig vuur door elkaar tot ze goudbruin en warm zijn, en haal de pan van het vuur.
- Kook de ravioli al dente, volgens de aanwijzingen op de verpakking. Strooi de rucola op een bord.
- Schep de helft van de ravioli erop. Vervolg met de helft van de schijfjes courgette, de helft van de geitenwrongel, de helft van het kruidige strooisel en de helft van de munt, en sprenkel de helft van de dressing erover. Herhaal.
- Maak de salade af met geraspte rauwe halloumi en een royale snuf versgemalen peper.
Pangratto:
- 60 g vers broodkruim
- 2 ansjovisfilets, gehakt
- 1⁄2 tl chilivlokken
- 100 g geraspte parmezaan
- 1 el rozemarijnnaaldjes
- 1 el olijfolie
Doe alle ingrediënten bij elkaar en bak het mengsel in een koe- kenpan of oven tot het krokant en goudbruin is.
Bewaar de pangrattato maximaal een week in een afgesloten bakje in de koelkast. Of vries het strooi- sel in, dan is het tot 3 maanden houdbaar.
Vi-no-regrette:
- 125 ml citroensap
- 1 teen knoflook, geplet (tot grove stukjes die je er later uit kunt vissen)
- 2 el dijonmosterd
- 2 tl suiker
- 2 tl zeezout
- 50 g geraspte parmezaan
- 250 ml extra vierge olijfolie
- Optionele ingrediënten: verse kruiden, rode peper, andere soorten mosterd en ansjovis
Citroensap + knoflook + dijon- mosterd + suiker + zout + parme- zaan > een pot of kom. Laat 30 minuten staan. Loop weg.
Maak avondeten. Schenk een drankje in. Praat met je gasten. Speel een rondje Pictionary met je kinderen, waarbij ze overigens altijd stokpoppetjes tekenen, ook al is het woord ‘wasstraat’. Het gaat erom dat het citroensap de andere ingrediënten ‘gaart’ waardoor alle heerlijke smaken vrijkomen. Houd je gewoon zolang met andere dingen bezig tot je plotseling denkt: o ja, de dressing! Giet er extra vierge olijfolie bij en schud of klop als een malle.
Dit recept en nog meer van die fantastische alledaagse - net als deze broccoli-kaasstaart - kun je in het kookboek: Dit Kookboek Is Je Beste Vriend, van Lucy Tweed vinden.