Oh, op het moment dat de zon gaat schijnen krijgen wij spontaan zin in panzanella. Deze frisse, smaakvolle salade is de belichaming van zomers vermaak en de ultieme publiekstrekker! Makkelijker, sneller en lekkerder is bijna onmogelijk te bereiken. Je zet 'm binnen een kwartier op tafel voor de lunch, avondmaaltijd of als bijgerecht tijdens het BBQ'en. Serveer 'm met een frisse, witte wijn voor een licht, laid-back zomerdiner.
Ingrediënten voor Panzanella met tomaat en mozarella
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 220ºC. Scheur of snijd de ciabatta in kleine stukjes en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel de stukjes brood met 2 el olijfolie en zeezout en mix goed. Bak de ciabatta af in 8-10 minuten tot de stukjes brood goudbruin en krokant zijn. Schep halverwege om.
- Ondertussen halveer je de tomaten en halveer je de komkommer in de lengte. Schraap met een lepel het vruchtvlees uit de komkommer en snijd daarna in halve maantjes. Snijd de ui in ringen en hak 3/4 van de basilicum fijn.
- Laat de mozzarellabolletjes uitlekken en meng samen met de tomaatjes, komkommer, ui en fijngesneden basilicum in een bak. Voeg de overgebleven olijfolie toe en meng goed.
- Schep de stukjes ciabatta door de salade en breng op smaak met peper en eventueel zout. Leg bovenop de overgebleven blaadjes basilicum bovenop en serveer direct.
Tip! Voeg de stukjes brood pas toe als je de salade gaat opdienen. Zo blijft het brood het langst knapperig en de salade het lekkerst.