Ingrediënten voor de oude kaas-truffel soufflés:
- 170 milliliter melk
- 30 gram melkpoeder
- Mespunt zout
- 15 gram aardappelzetmeel
- 120 gram oude kaas, geraspt
- 1 eetlepels verse geraspte truffel of als je dat niet hebt truffeltapenade
- 2 rollen koelvers bladerdeeg
- 100 milliliter water, om te bestrijken
- 150 gram fijn paneermeel
Extra benodigdheden:
- Bloem, voor het werkblad
- Olie, om in te frituren
Bereiden:
- Meng de melk met het melkpoeder, zout en aardappelzetmeel met een garde tot een papje. Verwarm dit op zacht vuur tot de melk begint te binden. Haal de pan van het vuur en los de geraspte kaas erin op. Verwarm eventueel nog even om de kaas beter te laten smelten, maar laat het niet koken, dan gaat het mengsel schiften.
- Schenk de kaasmassa in een blender en laat die ongeveer 1 minuut draaien tot er geen klontjes meer inzitten. Meng de truffel of truffeltapenade door. Bekleed een vierkante bakvorm van 20 centimeter met plasticfolie en giet de massa daarin. Laat de massa opstijven in de vriezen.
- Haal de kaas uit de bak en uit het folie en snijd het in stukken van 4×8 centimeter. Rol het bladerdeeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 3 millimeter en snijd het in plakjes van 12×12 centimeter. Bestrijk het bladerdeeg met water, leg een bevroren kaasplak aan één kant van het deeg en vouw het bladerdeeg eroverheen. Druk de randen goed aan met een vork. Snijd de randen eventueel bij om een mooie rechte kaassoufflé te krijgen.
- Bestrijk de soufflé met water en wentel hem door het paneermeel. Laat de soufflé nu het liefst even opstijven in de vriezer zodat het deeg wat harder wordt.
- Frituur de kaassoufflé circa 5 minuten op 180 °C. Laat hem daarna uitlekken op keukenpapier en wees voorzichtig met opeten vanwege de hete kaas.