Ingrediënten voor de bouillon met groenten:
- 2 uien, schoongemaakt en in kwarten gesneden
- ½ winterpeen, in plakken gesneden
- 4 stelen bleekselderij, in stukjes gesneden
- ½ venkel, in reepjes gesneden
- 1 prei, groen en wit in stukjes gesneden
- 10 peperkorrels
- 2 laurierblaadjes
- 2 takjes tijm
- 1 tak rozemarijn
- 1,5 liter water
- 100 gram knolselderij, in blokjes gesneden
- 100 gram champignons, in grove stukken gesneden
- 100 gram Chinese kool, in dunne reepjes gesneden
- 50 gram vermicelli
- Zoute sojasaus, naar smaak
Bereiden:
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Rooster de uien en winterpeen in de voorverwarmde oven tot deze donkerbruin worden. Dit geeft een mooie kleur aan de bouillon.
- Doe de geroosterde ui en wortel samen met de bleekselderij, venkel, prei, peperkorrels, laurierblaadjes, tijm en rozemarijn in een ruime soeppan. Vul de pan met 1,5 l koud water en breng de bouillon rustig aan de kook.
- Als de bouillon kookt zet je hem op laag vuur en laat je hem enkele uren pruttelen op de waakvlam, tot de juiste hoeveelheid smaak eraan zit. Regelmatig proeven dus.
- De soep moet wel eerst gezeefd worden, de getrokken groenten kun je het beste weggooien aangezien hun smaak in de bouillon zit. Giet de bouillon rustig door een zeef.
- Deze verse bouillon maken we af door er knolselderijblokjes, champignons, Chinese kool en vermicelli in te garen en mee te koken voor 10 minuten. Om de soep op smaak te maken kun je kiezen voor zout of bijvoorbeeld zoute sojasaus.
Tip: Varieer eens met de vulling van deze heerlijke verse bouillon. Gebruik 'm bijvoorbeeld als basis voor ramen noedelsoep of vul de soep met andere groenten om hem een andere smaak te geven.