Ingrediënten voor Millionaire's shortbread met stroopwafel en gezouten citroen
Benodigdheden
- Zeezout
- Boter om bakvorm in te vetten
- Kookpan
- Keukenmachine
- Bakvorm ca. 20x30 cm
Bereiding
- Zet het ongeopende blikje gecondenseerde melk in een pan en voeg zo veel water toe dat het blikje onder staat. Breng aan de kook en laat 3 uur op laag vuur koken met de deksel op de pan. Controleer af en toe of er nog voldoende water in de pan zit. Neem het blikje met de tang uit de pan en laat 30 min. afkoelen
- Verwarm voor de bodem de stroopwafel even kort in de magnetron of de oven, en maal ze nog warm in de keukenmachine tot het een crème is die nog wel wat stukjes bevat. Verdeel over de bodem van een met boter ingevette bakvorm, duw deze goed aan en laat afkoelen in de koelkast.
- Smelt de basterdsuiker samen met 210 gram roomboter en een eetlepel water. Laat op laag vuur koken tot het een donkere karamel wordt, blijf goed roeren! Voeg nu de afgekoelde gecondenseerde melk toe, een theelepel zeezout en meng dit goed met elkaar. Stort dit op de stroopwafelbodem en smeer het uit.
- Voor de topping breek je de chocolade in stukjes. Breng een pan met een laagje water aan de kook en draai het vuur laag. Hang er een iets kleinere pan of vuurvaste kom in, deze mag het water niet raken. Laat de chocolade hierin smelten (au bain-marie). Schil de gele schil van de citroen, snijd deze superklein en meng deze samen met de roomboter door de chocolade.
- Giet de chocolade over de karamel en laat geheel 2 uur afkoelen in de koelkast.
- Snijd de shortbread het liefst koud en laat daarna op nog even temperatuur komen.
- Rasp voor het serveren nog een beetje verse citroenschil over de shortbread.
print recept