Ingrediënten voor Kantonese gestoomde zalm met zwarte bonen, gember en bosui
Bereiding
- Doe de zwarte bonen in een kleine, hittebestendige kom, overgiet ze met kokend water en laat 15 minuten weken.
- Vul een stoompan voor de helft met water en breng op hoog vuur aan de kook.
- Pak een hittebestendige schaal die in de stoompan past (en waar de zalm ook in past). Verdeel de ui over de bodem van de schaal en leg de zalm er met het vel naar beneden op (het vel mag het bord niet raken).
- Meng de gember, knoflook, sojasaus, sesamolie en peper in een kom en giet het mengsel over de zalm. Schep de geweekte zwarte bonen erover (gooi het weekvocht weg, want dat is superzout). Leg een stuk bakpapier over de vis zodat de smaak niet 'verdunt'.
- Zodra het water in de stoompan kookt, zet je de schaal met de zalm erin en leg je het deksel op de pan. Laat circa 15 minuten stomen, afhankelijk van de grootte van de zalm. Neem na 10 minuten het deksel van de stoompan (pas op dat je je niet brandt) en garneer de zalm met de bosuien en eventueel nog wat gember.
- Breng de plantaardige olie in een kleine koekenpan aan de kook en giet deze over de bosuien - dit zal de smaak nog meer versterken omdat ze zo lichtjes 'gebakken' worden.
- Haal de zalm dan uit de stoompan en serveer met een kom dampend hete rijst of noedels en stoomde groenten.
TIP Stoom wat groenten (sperziebonen, broccoli of Chinese kool) op de zalm met een stukje bakpapier ertussen. Dit bespaart gebruik van en extra pan ;)
Liever voor wat meer spice in je gerecht? Ga voor Suzies chiliolie met tofublokjes of een van de vele andere recepten uit het boek Chinees!