Ik ben dol op tofu en ik heb dit gerecht bedacht nadat ik na het maken van een batch sesampindarepen nog veel sesamzaadjes overhad. Mijn chiliolie heb je zo gemaakt en voegt echt een ‘kick’ toe aan zoveel gerechten. Je hebt er hier maar een paar eetlepels van nodig, maar met dit recept maak je meer dan genoeg voor alle gerechten in dit boek!
Ingrediënten voor Spicy crispy tofublokjes met Suzies chiliolie
Bereiding
- Klop alle ingrediënten voor de marinade in een kom met een vork door elkaar. Voeg de blokjes tofu toe, schep om en laat minstens 5 minuten staan; of zet ze een nacht afgedekt in de koelkast.
- Als je klaar bent om de tofu te bakken, verdeel je de sesamzaadjes over een bord met opstaande rand. Verhit 4 eetlepels plantaardige olie in een wok of koekenpan op hoog vuur en wentel de tofublokjes zorgvuldig door de sesamzaadjes; bak ze in delen. Zodra ze goudbruin zijn, haal je ze met een keukentang uit de olie; laat uitlekken op een bord met keukenpapier.
- Veeg de wok of koekenpan schoon met keukenpapier, voeg alle sausingrediënten en een scheutje water toe en laat de saus 3-5 minuten sudderen tot hij kleverig en dik is. Schep de tofu erdoor en laat nog een paar minuten zachtjes koken. Garneer met de bosuien, bestrooi met de extra sesamzaadjes en serveer.
SUZIES CHILIOLIE
- Breng de arachide- of plantaardige olie aan de kook in een steelpan. Zet het vuur dan uit en laat de olie een paar minuten staan.
- Terwijl de olie afkoelt, rooster je de sesamzaadjes in een droge koekenpan op hoog vuur een paar minuten tot ze licht goudbruin kleuren. Doe de geroosterde sesamzaadjes, chilivlokken, het chilipoeder, vijfkruidenpoeder, de sesamolie, knoflook, peper en zout in een grote, schone pot en gier er dan voorzichtig de hete olie over.
- Laat de olie volledig afkoelen en roer de sojasaus erdoor. De chiliolie is nu klaar voor gebruik en is in de koelkast tot 1 maand houdbaar.
Check het boek Chinees voor meer recepten van Suzie.