De Cheesecake lijkt heel Amerikaans, maar wist je dat in een van de eerste Nederlandstalige kookboeken ook al een recept van cheesecake staat? Toen noemde men het caestaerte en een echt recept was het niet.
Het belangrijkste is roomkaasvulling en door daarmee te spelen krijg je onnoemelijk veel variaties.
Ingrediënten voor de cheesecake:
voor de bodem:
- 100 gram boter
- 250 gram roomboterkoekjes
Voor de roomkaasvulling:
- 1 vanillestokje
- 35 gram boter, gesmolten
- 885 gram zachte roomkaas
- 100 crème frâiche
- 5 eieren
- 250 gram suiker
- 30 gram maïzena
Extra nodig: boter om in te vetten, bakpapier, springvorm van 21 centimeter.
Bereiden:
- Smelt de boter en verkruimel de koekjes erin. Meng goed door. Vet de springvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Verdeel de koekkruimels en druk stevig aan.
- Verwarm de oven voor op 130 graden. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Mix de roomkaas met de crème frâiche in de keukenmachine, voeg een voor een de eieren toe. Meng de suiker, gesmolten boter en de bloem erdoor.
- Schep de vulling op de bodem en gaar de cheesecake circa 2 uur gaar. Zet de oven uit en laat in de oven nog minstens 2 uur na garen. Zet hem dan in de koelkast.
- Bestrooi met poedersuiker.
Tip: Maak de cheesecake lekker met vers fruit, jam, lemoncurd of chocolade.