Hartige oliebollen
Zalm erwtjes en dille
Kaas/ham
Basisbeslag
- 50 gram boter
- 500 milliliter melk
- 1 zakje gedroogde gist
- 1 ei
- 500 gram bloem
- Mespuntje zout
Zalm-dille-erwtjes
- 75 gram diepvriesdoperwtjes
- 3 takjes dille, gehakt
- 125 gram gerookte zalm, gehakt
Ham-kaas
- 125 gram blokjes gruyère
- 100 gram hamblokjes
Basis oliebollenbeslag
Smelt de boter. Verwarm de melk tot handwarm. Los de gist, het ei en de boter erin op. Roer de bloem en het zout door het beslag en meng goed door.
Zalm-dille-erwtjes
Meng de diepvrieserwtjes met de gehakte dille en de gerookte zalm door het beslag. Breng op smaak met een beetje zout. Laat het beslag circa 30 minuten rijzen onder een vochtige doek.
Ham-kaas
Meng de ham- en kaasblokjes door het beslag. Laat het beslag circa 30 minuten rijzen onder een vochtige doek.
Bereiden:
Verhit de olie tot 180 ºC. Roer beide beslagen door. Houd een ijsknijper of 2 lepels in de hete olie om plakken van het deeg te voorkomen en schep met de ijsknijper bollen beslag in de olie. Bak ze in circa 6 minuten om en om goudbruin en gaar. Laat ze uitlekken op keukenpapier.