Ingrediënten voor de gembersinaasappelkoekjes:
- Gemberwortel, naar smaak
- 125 gram roomboter (op kamertemperatuur)
- 80 gram witte basterdsuiker
- 20 gram vanillesuiker
- 190 gram zonnestroop peer & appel (Zonnatura)
- 350 gram bloem, plus extra om te bestuiven
- 2 theelepels bakpoeder
- ¼ theelepel gemalen gember
- 1 volle eetlepel gemalen kaneel
- 1 volle eetlepel koek- en speculaaskruiden
- 1 theelepel zout
- Fijn geraspte schil van ¼ sinaasappel
- 150 gram royal icing
Benodigdheden:
- Standmixer met platte menghaak
- Koekjesuitstekers naar keuze
- Spuitmondje # 2 of #3 (rond)
- Spuitzak
Bereiden:
- Schil en rasp de gemberwortel.
- Klop de roomboter met de basterd suiker en vanillesuiker in de kom van
de standmixer met platte menghaak luchtig. Voeg de stroop toe en laat de machine draaien totdat deze volledig
is opgenomen. - Voeg de bloem, het bakpoeder, de droge specerijen en het zout aan de kom toe en wacht totdat dit weer is opgeno men. Mix tenslotte de gemberwortel en fijngeraspte sinaasappelschil erdoor.
- Bestuif je werkblad met bloem en kneed het deeg even goed door. Verdeel het in drie gelijk stukken. Leg het eerste stuk op een vel magnetronfolie en rol het uit tot een plak van 5 millimeter dik. Herhaal dit met de andere twee stukken. Leg de plakken minstens 1 uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
- Steek met de koekjesuitstekers vorm pjes uit het deeg en leg ze op de bak platen. Snijd er eventueel met een scherp mes inkepingen in zodat je de koekjes na het bakken bijvoorbeeld op een glas of kopje kunt zetten. Schuif de bakplaten in de oven en bak de koekjes in 7 tot 8 minuten goudbruin en gaar.
- Haal de bakplaten uit de oven en laat de koekjes volledig afkoelen.
- Leng de royal icing aan met een paar druppels water. Doe het spuitmondje in de spuitzak en schep de royal icing erin. Decoreer de koekjes naar eigen inzicht; oefening baart in dit geval echt kunst.
- Laat de icing uitharden en bewaar de koekjes tot serveren in een trommel.