Ingrediënten voor Gekleurd molensteen breekbrood
Benodigdheden
- Grove peper en grof zeezout
- Extra olijfolie voor het afstrijken
- Springvorm van ca. 30 cm
- Keukenmachine met deeghaak
- Oven
Bereiding
- Verwarm in een pannetje het water tot lauwwarm, voeg hier de zakjes gist aan toe en laat dit 10 minuten trekken.
- Doe de gezeefde bloem, de suiker, de olijfolie en het zout in de keukenmachine en voeg hier het water met het gist aan toe.
- Kneed dit geheel tot een elastisch samenhangend deeg met de deeghaak (of met de hand) dit duurt ongeveer 10 minuten.
- Verdeel het deeg nu in 3 gelijke delen, kneed door 1 deel de Provençaalse kruiden, door 1 deel de kerriepoeder en door het 3e deel de olijventapenade.
- 5. Laat de 3 bollen deeg in bekkens of op een bakplaat 45 minuten rijzen tot het volume is verdubbeld. Doe dit bij voorkeur op een lauwwarme plaats (30-35) graden en afgedekt met een vochtige theedoek.
- 6. Kneed na het rijzen de deegbollen nog kort door en verdeel elke bol deeg nu weer in 7 kleinere balletjes. Als je het heel netjes wilt doen weeg je de balletjes zodat straks elk minibroodje even groot is.
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier, vet de zijkanten goed in en bebloem deze.
- Verdeel nu de bolletjes met de verschillende smaken kris-kras over de vorm in cirkels. Het hoeft niet helemaal tegen elkaar aan te liggen. De bolletjes “groeien” straks nog wel minimaal 2 cm zodat je toch tegen elkaar aan komen.
- Laat dit geheel nog 30 minuten rijzen en verwarm de oven alvast voor op 200 graden.
- Vet het brood in met olijfolie, strooi hierover nog wat grof zout en peper en bak het brood gaar in 25-30 minuten.
print recept