Danny: "Mijn oma maakte vroeger altijd pasteitjes. Die waren goudbruin gefrituurd en heerlijk knapperig. De vulling was elke keer een verrassing."
Speciaal voor de visliefhebbers maken wij deze superlekkere makreelpasteitjes.
Ingrediënten voor de pasteitjes:
Voor de pasteitjes:
- 50 gram boter
- 250 gram bloem
- 2 eieren
- mespuntje zout
- 75 mililiter water
- 4 takjes bladselderij
- 100 gram prei
- 100 gram wortel
- 200 gram gerookte makreel
- mespuntje gemberpoeder
- 1 eetlepel sambal
Snelle chilisaus:
- 3 takjes koriander
- 1 teentje knoflook
- 1 rode peper
- 100 mililiter water
- 4 eetlepels poedersuiker
- 2 theelepels tomatenpuree
- 1 limoen
- 1 citroen
Extra nodig: Plasticfolie, ronde steker, olie om in te frituren, keukenpapier, bloem om te bestuiven, blender.
Bereiden:
- Smelt de boter. Maak een kuiltje in de bloem, breek in het midden één ei en meng de gesmolten boter, het zout en het water erdoor. Kneed beetje bij beetje de bloem erdoor tot een soepel deeg. Laat het deeg verpakt in plasticfolie circa 30 minuten rusten.
- Pluk en hak de bladselderij fijn. Snijd de prei en de wortel in kleine blokjes. Breng water aan de kook en blancheer de groente heel kort. Laat afkoelen in koud water. Meng de groenten met de makreel, gemberpoeder en sambal.
- Kluts het andere ei. Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht dun uit en steek er met een steker rondjes uit. Met het formaat van de steker bepaal je hoe groot de pasteitjes worden.
- Schep een lepel vulling in het midden van de deegrondjes. Bestrijk de randen van het deeg met ei, vouw ze dicht en druk ze goed dicht met een vork.
- Pluk voor de snelle chilisaus de koriander. Pel en snijd de knoflook in stukjes. Snijd de peper in stukjes. Pureer in een blender de koriander, het water, de poedersuiker, tomatenpuree, peper, knoflook, de rasp en het sap van de limoen en de rasp van de citroenschil tot een saus. Serveer de saus bij de pasteitjes.
- Verwarm de olie om te frituren in een wok of frituurpan tot circa 180 graden en bak de pasteitjes rondom goudbruin en gaar. Laat uitlekken op keukenpapier.