Ingrediënten voor Leuk om zelf te maken: flammkuchen met artisjok.
Benodigdheden
- Keukenmachine
- Theedoek
- Deegroller
- Bakplaat met bakpapier
- Oven
Bereiding
- Meng de bloem en het gist door elkaar. Voeg beetje voor beetje het lauwwarme water toe en de olijfolie en meng dit met de hand of in de keukenmachine. Als het deeg is vermengd de zout toevoegen en kneed dan minimaal 10 minuten tot een soepel deeg ontstaat. Laat het deeg dan afgedekt, met een lichtvochtige doek, een uur rijzen op een warme plek.
- Rol het deeg heel dun uit op een vel bakpapier welke op je bakplaat past. Niet meer dan 0,5 cm dik. Gebruik bij het uitrollen extra bloem, indien nodig.
- Blancheer de spinazie; dompel de spinazie onder in kokend water en schep het daarna meteen in ijskoud water. Knijp daarna de spinazie goed uit. Je wilt geen vocht meebakken op de flammkuchen.
- Besmeer de flammkuchen met de crème fraîche en beleg hem met de plakjes artisjok, preiringen, knoflookplakjes en kleine hoopjes geblancheerde spinazie. Bestrooi de flammkuchen als laatst met de geraspte gruyère.
- Bak de flammkuchen meteen af in een voorverwarmde oven van 250°C in ongeveer 10 minuten tot deze goudbruin is. Het is beter om de beide flammkuchen niet allebei tegelijk in de oven te zetten.
Tip: Met flammkuchen kun je eindeloos variëren. Je kunt de flammkuchen alleen niet te dik beleggen, anders blijft deze slap aan de onderkant. Heb je een pizzasteen? Bak de flammkuchen dan op het bakpapier op de steen.
Dit recept komt uit het boek: Vega Lekker.
Samenwerkingen: