De oer Hollandse appeltaart is niet meer weg te denken uit de rij met verjaardagstaarten. Naast de slagroomtaart, dyonesetaart en die koolhydraatarme voor tante Toos is de klassieke appeltaart meestal één van de meest gekozen. Wij vinden dat-ie best zijn plaatsje naast de Chinees-Indische restaurants, Hollandse Waterlinie en de Gay Pride op de lijst met cultureel erfgoed heeft verdiend.
Ingrediënten voor Hollands glorie! Échte Hollandse Appeltaart
Benodigdheden
Oven, lage bakvorm van 26 cm (of springvorm 22 cm)
Bereiding
- Klop het ei los en verdeel het in twee delen. Het ene deel is voor het deeg, het andere voor het bestrijken van appeltaart.
- Kneed met de hand of deeghaak de boter, basterdsuiker, zelfrijzend bakmeel, een helft van het ei en een snufje zout tot een stevig deeg en verdeel in 2 delen.
- Schil de appels en snijd ze in blokjes. Doe de appelblokjes in een kom en meng met de suiker en de kaneel.
- Vet de springvorm in met wat boter en bekleed de bodem met een stuk bakpapier. Kneed 1 deel van het deeg nog kort door en rol hiervan ¾ van het deeg uit tot een dikte van ongeveer 4 mm. Bekleed hiermee de bodem en zijkant van de springvorm. Bestuif met een beetje bloem. De paneermeel neemt het vocht van de appels op.
- Doe de appelvulling in de taartvorm en druk de appelvulling stevig aan.
- Rol het laatste deel deeg uit tot een dunne lap en snij stroken van ongeveer 1 cm breed.
- Leg de stroken kruislings op de appeltaart. Met wat extra deegstroken werk je de rand rondom af. Bestrijk de bovenkant van het deeg met de rest van het ei.
- Zet de taart iets onder het midden van de oven. Bak in ongeveer 60 minuten op 170 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
- Laat de taart volledig afkoelen voordat je de springvorm verwijdert.
Hey zoetekauw! Hier vind je nog véél meer van onze zoet en gebakken recepten.