Deze driekoningentaart met citroentijm brengt wel een heel bijzondere traditie met zich mee

Bereidingstijd: Minder dan 40 minuten
Ontvang meer recepten

Ontvang meer recepten als deze in mijn mail

Drie kooooningen, drie kooooningen, geef mij een nieuwe hoed. Wie kent 't niet? Een lied, dat gezongen wordt tijdens het driekoningenfeest. Op 6 januari vieren we de herdenking van de Bijbelse gebeurtenis, waarbij drie koningen beschuit met muisjes kwamen eten voor de geboorte van ons kinneke Jezus, in het altijd gezellige Bethlehem. Kinderen mogen vandaag de dag verkleed als koningen langs de deuren om snoep op te halen. Alhoewel deze traditie in steeds mindere mate voorkomt, pakken wij het deel van de traditie waarbij je een taart bakt graag met beide handen aan. En deze taart brengt wel een heel bijzondere verrassing met zich mee.

Driekoningentaart

De basis orginele driekoningentaart bestaat uit een frangipane vulling, waarbij amandelmeel centraal staat. Dit zorgt voor een heel romige textuur, die je een beetje kunt vergelijken met een banketstaaf. Als klap op de vuurpijl wordt er een verrassing in de taart verstopt, degene die dit vindt wordt tot koning voor een dag gekroond. Traditioneel is dit een boon, maar tegenwoordig stoppen mensen vanalles in hun driekoningenbaksels. Van geld tot porseleinen beeldjes, die later als ware collectorsitems worden beschouwd. Om er een beetje een HMC draai aan te geven, maakten wij deze taart even wat minder uit het jaar nul en voegden citroentijm aan het recept toe. We verstopten een tak citroentijm in de taart, die iemand tot vorst voor een dag zal kronen. (Laten we hopen dat deze persoon het niet al te serieus neemt, voordat we ons zometeen mogen bekommeren om zijn of haar was)

 

Ingrediënten voor Deze driekoningentaart met citroentijm brengt wel een heel bijzondere traditie met zich mee

plakken bladerdeeg van 30 bij 30 centimenter
amandelmeel
witte basterdsuiker
roomboter
eieren
eidooiers
rasp van citroen
citroentijm

Benodigdheden

Bakpan en ruime kookpan

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng in een kom het amandelpoeder, de suiker, de boter, de citroenrasp en de blaadjes van 4 takken citroentijm. Klop vervolgens één voor één de eieren door de vulling tot je een gladde massa hebt.
  2. Beboter een ronde taartvorm met een diameter van 24 centimeter met zachte roomboter en bestrooi met een beetje bloem. Snijd uit een vel bladerdeeg een cirkel met dezelfde afmeting. Leg deze in de taartvorm en prik enkele gaatjes in het deeg.
  3. Schep de amandel-tijmvulling in het midden van het deeg. Leg op 1 ‘partje’ van de taart de laatste tak van de citroentijm, in zijn geheel.
  4. Klop de eierdooier los met een scheutje water en bestrijk de rand (ongeveer 1,5 centimeter) van het vel bladerdeeg.
  5. Snijd een iets kleinere cirkel uit het tweede vel bladerdeeg en leg dat boven op de vulling. Bestrijk ook de rand van de bovenste deeglaag met het losgeklopte eigeel.
  6. Sluit de taart door de rand van de onderste laag deeg over de bovenste laag deeg te vouwen en druk de randen aan met een vork.
  7. Maak een gat in het midden van de taart, zodat het vocht kan ontsnappen. Bestrijk het hele oppervlak met de rest van de eierdooier.
  8. Zet de taart gedurende een 15 minuten in de voorverwarmde oven. Verlaag vervolgens de temperatuur tot 175 graden en laat de taart nog 20 minuten verder bakken.

De persoon die het takje tijm vindt, is de koning van de dag!

Stuur ons je reactie

Stuur ons je reactie

Bewaar dit recept in mijn email

Wekelijkse inspiratie

Mis nooit meer een recept

Over Home Made Chefs

Home Made Chefs is het platform voor iedereen die wel eens in de keuken staat! Dagelijks delen wij leuke recepten, mooie video's en interessante food-facts.

Advertentie
Advertentie
2023 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.