Dit is hèt recept voor het dessert dat iedereen lekker vindt: spekkoek.
Spekkoek. Iedereen is er dol op. Maar hoe maak je deze traditionele laagjescake nou eigenlijk? Het kost je best even wat werk, maar hij is ongelooflijk lekker en je kunt mega trots zijn als je deze cake zelf hebt gemaakt.
Ingrediënten voor Dit recept heb je altijd al willen hebben: Spekkoek!
Benodigdheden
- Springvorm van 30 centimeter
- Keukenmixer
- Rasp
- Boter om in te vetten
- Bakpapier
Bereiding
- Rasp de anijsblokjes boven de kom van een keukenmixer en voeg de margarine, basterdsuiker en vanillesuiker toe. Mix in 10-15 minuten van een laag naar een hoog toerental tot een romige massa.
- Splits de eieren, voeg de eidooiers beetje bij beetje toe aan de romige boter in de machine en mix circa 10 minuten door. Voeg de bloem toe en mix 10 minuten, tot het beslag goed gemengd is.
- Verdeel het beslag over 2 kommen en meng de specerijen door het beslag van één kom. Klop de eiwitten in een vetvrije kom van de mixer met een snufje zout tot stijve pieken en spatel gelijke hoeveelheden door beide schalen met beslag.
- Verwarm een oven voor op 175 °C onderwarmte.
- Vet een springvorm in met boter en leg er bakpapier in. Schep een dunne laag donker beslag in de springvorm en gaar deze laag circa 5 minuten in de oven.
- Haal de springvorm uit de oven, zet de oven op bovenwarmte en schep er een laagje wit beslag in. Gaar dit circa 5 minuten in de oven.
- Herhaal deze stappen tot het beslag op is, maar eindig met een witte laag. De spekkoek moet in circa 1,5 uur volledig gebakken zijn, anders wordt hij droog en taai.
Tip: Smeer dan de onderkant van een glas in met margarine en druk dit op de opgebolde plekken. Spekkoek kan verpakt in aluminiumfolie goed ingevroren worden en is bevroren goed te snijden.
Dit recept komt uit het boek Zoals alleen oma dat kan. En die koop je hier!