Ingrediënten voor Dikke pizzabodem
Benodigdheden
Licht vochtige theedoek
Deegroller
Bakpapier
Bereiding
- Meng de gist met het lauwwarme water. Maak op je werkbank een hoop van de bloem met een kuil in het midden waarin je beetje voor beetje het gistmengsel toevoegt, terwijl je met je vingers of een vork alles door elkaar kneedt.
- Als het gistmengsel is opgenomen de zout en olijfolie toevoegen en het deeg zo’n 10 minuten kneden tot een egaal en elastisch deeg ontstaat.
- Laat het deeg op een warme plaats zo’n 45 minuten rijzen, met een lichtvochtige theedoek over de kom.
- Kneed het deeg na het rijzen nog kort door en verdeel dan in 3 porties. Rol het deeg uit tot de grootte die je wenst en leg het deeg dan alvast op een stuk bakpapier.
- Het deeg moet nu nog minimaal 30 minuten rijzen voordat je hem belegt.
- Beleg de pizza met de garnituren naar wens en leg de pizza op een hete bakplaat in de oven. Bak de pizza 13 á 20 minuten af in een oven van 250 °C graden.
Tips:
- De pizzadeegbodem is uiteraard ook goed te maken met een keukenmachine.
- Het rijzen kan bijvoorbeeld ook in een oven die ingesteld staat op 35°C. De meeste stoomovens hebben zelfs een rijsprogramma wat goed bruikbaar is.
- De dikke pizza’s zijn beter geschikt om “zwaarder” te beleggen. Houdt er dan wel rekening mee dat dit de baktijd kan beïnvloeden.
- Heb je een pizzasteen? Gebruik deze dan bij voorkeur boven de ovenschaal met bakpapier. Maar laat je uitgerolde deeg wel rijzen op bakpapier, anders krijg je deze niet meer opgepakt.
De baktijden bij de recepten zijn zonder het kneden van het deeg, rijzen van deeg en het maken van de tomatensaus.
Liever een Italiaanse pizzabodem? Hierbij het recept!