De broodsalade komt oorspronkelijk uit Italië, waar die vooral veel in de armeluikeuken bereid werd. De broodsalade, oftewel panzanella was bedoeld om de restjes op te maken. Veelal zat hier dus brood in, maar ook tomaat en was het gekruid met vinaigrette en basilicum. Deze variant is zeker niet Italiaans, maar een lekkere Hollandse variant. Wel nog steeds verfrissend en een uitstekende salade in de zomermaanden.
Ingrediënten voor Broodsalade met koolrabi en kruidenkaas
Bereiding
- Snijd het brood in redelijk grove blokjes. Maak de paprika’s schoon en snijd in blokjes. Snijd de tomaten in grove stukken en de kruidenkaas in kleine blokjes.
- Breng een pan met water aan de kook. Snijd de koolrabi in stukken van 2 cm, blancheer deze 3 minuten in kokend water met zout en spoel af onder een koude kraan.
- Verwarm een flinke scheut olijfolie in een bakpan en bak er op middelhoog vuur de blokjes brood in tot ze beginnen te kleuren en krokant worden. Breng op smaak met peper en zout en schep uit de pan.
- Doe ondertussen een scheutje olijfolie in een hapjespan en fruit hierin de paprika’s.
- Voeg de gebakken paprika toe aan de croutons. Pluk de blaadjes basilicum, scheur in stukjes en voeg toe aan het groenten mengsel.
- Meng er voorzichtig de spinazie, de kaasblokjes, de koolrabiblokjes en de gesneden tomaat doorheen en breng het geheel op smaak met citroensap, -rasp, balsamicoazijn, olijfolie, peper en zout.
- Serveer de salade lauwwarm of laat gerust nog een kwartiertje staan.