Sterre: "Mijn motto: heb je een semi-gevulde koelkast en naanbrood, dan heb je avondeten. Op de een of andere manier is brood de liefde van m'n leven. Wat voor brood maakt in principe niet zo heel veel uit. Een dikke plak desem onder m'n smashed avocado, een ciabatta in m'n panzanella en als ik in de mood ben wil ook nog weleens m'n tosti op een witte casino met een flinke dot ketchup bestellen. Misschien is dat ook wel een klein beetje de reden waarom ik weg ben van curry's. Het naanbrood wat ik erbij moet(!) serveren maakt m'n dag. Als je m'n hersenen denken dat we een koolhydraat-arme maaltijd in elkaar flansen (zoals deze curry met linzen en tomaat), denkt m'n hart: nope. Curry zonder naanbrood is geen maaltijd! M'n maag komt in opstand en blijft hongerig, voor de rest van de avond.
Waar ik gewend was aan een naturel naanbrood of misschien een enkele keer met knoflook en koriander erin verwerkt, kwam ik in het kookboek Parwana laats dit fantastische recept tegen. De weg naar m'n eigen naanbrood en dan ook nog eens gevuld. Misschien een arbeidsintensief recept, maar ik blok hier de aankomende weekenden in m'n agenda met alle liefde voor".
"Bolani zijn heerlijke naanbroden die gevuld worden met een verscheidenheid aan ingrediënten en vervolgens goudbruin en knapperig gebakken worden in een koekenpan. Net als de dumplinggerechten, mantu en ashak is bolani een arbeidsintensief gerecht dat meestal tijdens een feestelijke gelegenheid samen met familie en vrienden wordt bereid en direct van
de tawah, een traditionele platte ijzeren koekenpan, wordt gegeten. Je eet deze platbroden door er reepjes af te scheuren en ze in een saus te dippen, zoals morcheh sorkh, gewone dikke yoghurt of jaan-e-ama-yoghurtdip. Afghanen serveren er graag een kopje zoete thee bij". - Durkhanai Ayubi
Ingrediënten voor Bolani - authentiek Afghaans gevuld naanbrood
Benodigdheden
koekenpan
Bereiding
- Meng de bloem, gist en het zout in een middel- grote kom. Maak een kuiltje in het midden en voeg langzaam net genoeg warm water toe
- om de ingrediënten nat te maken. Meng alles met je handen in een cirkelvormige beweging tot een glad mengsel en voeg de olie toe. Voeg langzaam, al knedend met je handen, het resterende water toe (je hebt misschien niet alles nodig; gebruik net voldoende om een stevig deeg te vormen) en kneed alles tot een stevig deeg. Het kan nodig zijn om de hoeveelheid water of bloem iets aan te passen voor de juiste consistentie.
- Maak een bal van het deeg en leg deze in een ingevette kom. Dek de kom af met een theedoek en laat het deeg circa 30 minuten rusten tot het in omvang is verdubbeld. Verdeel het deeg in zes gelijke porties en rol elke portie tussen je handen tot een balletje. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, met 5 centimeter ertussen. Leg er een theedoek overheen en laat alles nog eens 10 minuten rusten tot de balletjes in omvang zijn verdubbeld.
- Leg een van de balletjes op een licht met bloem bestoven werkblad en rol het uit tot een cirkel met een doorsnee van circa 10-12 centimeter. Het vergt even wat oefening voordat je het onder de knie hebt; de truc is om vanuit het midden naar buiten toe te werken. Leg 3 eetlepels vulling op een helft van de cirkel en spreid deze gelijkmatig (over de helft van het deeg) uit; zorg dat er een rand van 1 centimeter overblijft. Vouw de andere helft van het deeg over de vulling, zodat je een halve cirkel hebt, en druk de randen stevig op elkaar. Herhaal deze werkwijze met het resterende deeg en de rest van de vulling.
- Verhit een tawah of (koeken)pan met zware bodem en voeg net zoveel olie toe tot dat de bodem van de pan bedekt is. Bak de bolani’s een voor een 4 minuten aan beide kanten tot ze goudbruin en knapperig zijn.
- Laat ze op een met keukenpapier bekleed bord uitlekken en serveer ze warm met een chutney of yoghurtdressing om te dippen.
Bieslookvulling
Ingrediënten:
- 100 g Chinese bieslook, gewassen en fijngehakt
- 50 g verse koriander, blaadjes en steeltjes fijngehakt
- 50 g bosui, in ringen
- 1 kleine ui, fijngehakt
- 1 tl korianderzaad, gemalen in een specerijenmolen of geplet in een vijzel 1 tl chilipoeder
- 1 tl versgemalen zwarte peper
- 2 tl zout
- 1 el zonnebloemolie
Bereiding:
- Doe de bieslook, koriander, bosui en ui in een kom. Voeg de specerijen en het zout toe en meng alles goed. Voeg de olie toe en schep alles goed om. Zet opzij tot je klaar bent om de bolani’s te vullen.
Dit recept komt uit het boek Parwana van Durkhanai Ayubi. Parwana brengt je de heerlijkste familierecepten en traditionele Afghaanse gerechten voor allerlei gelegenheden, doorvlochten met verhalen over de Afghaanse cultuur.
Het boek is hier verkrijgbaar