Toen ik op Bali op de markt van Denpasar was zag ik ze, twee goedlachse vrouwen met gebakken kip! Het zag er heerlijk uit en dat was het ook. Van de dames kreeg ik een papiertje met daarop de ingrediënten. Het recept moest ik van hen zelf schrijven.
Ingrediënten voor Ayam Pangang Bali Style
Benodigdheden
Bereiding
- Knip de kip aan de rugkant open en druk de kip plat. Spies 2 satéstokjes in de kip zodat deze zijn platte vorm behoudt.
- Pel en snijd de ui in halve ringen. Kneus de sereh en leg er een knoop in. Schil en rasp 1 cm verse gember. Pel de knoflook. Vijzel het korianderzaad, kemirinoten, knoflook en peper.
- Verhit voor de ayam pangang een scheutje zonnebloemolie in een pan en fruit de gevijzelde specerijen met de laos, kurkuma en ui. Voeg de kip toe en bak circa 4 minuten mee.
- Blus de kip af met kokosmelk, voeg de gula djawa toe en laat circa 15 minuten garen op laag vuur.
- Verwarm de grill van de oven voor op 180 °C. Laat de kip uitlekken, dep droog en gril de kip in circa 20 minuten rondom goudbruin en krokant. Serveer het kookvocht als saus bij de kip.
- Snijd de paksoi in stukjes. Halveer de paprika in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in blokjes. Maak de sperziebonen schoon en snijd ze doormidden. Snijd de bloemkool in roosjes. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een wok en bak de groente circa 2 minuten.
- Blus af met een klein scheutje ketjap. Serveer bij de ayam pangang.
Tip: Het is ook lekker om de kip op de barbecue te roosteren.
Het recept voor de ayam pangan komt uit: Zoals Alleen Oma Dat Kan
Samenwerkingen:
Bowls and Dishes
Saskia Lelieveld