Ingrediënten voor de zigeunerspies:
Voor de zigeunersaus:
- scheutje olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook, gehakt
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 eetlepel bruine suiker
- 1 rode peper, aan ringetjes gesneden
- 1 theelepel komijnpoeder
- 200 gram ketchup
Voor de spies:
- 200 gram rundvlees, in blokjes van 3 x 3 cm gesneden
- 200 gram speklappen zonder zwoerd, aan stukken van 3 x 3 cm gesneden
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 1 rode ui, in parten gesneden
- ½ gele paprika, in parten gesneden
- 8 cherrytomaten
- 8 champignons
- peper en zout
- scheutje olijfolie
Bereiden:
De saus:
- Om de saus te maken verwarm je een steelpan een scheutje olijfolie om daarin de ui en knoflook te fruiten.
- Als deze glazig worden de paprikapoeder, komijnpoeder, rode peperringetjes en bruine suiker toevoegen. Kort mee fruiten.
- Daarna de ketchup eraan toevoegen, kort opkoken onder voortdurend roeren. Laat de saus afkoelen voordat je deze serveert.
De spies:
- Meng vleessoorten in een kom en maak aan met de paprikapoeder en oregano. Maak 4 grote spiesen waaraan je om en om de vlees- en groente soorten spiest. Als je houten prikkers gebruikt, laat deze dan eerst even weken in water zodat ze niet verbranden tijdens het grillen.
- Breng de spiesen op smaak met peper en zout en besprenkel ze licht met olijfolie voordat je ze grillt.
- Grill ze goudbruin en gaar in circa 12 minuten en draai regelmatig om. Serveer samen met de zigeunersaus.
Tip: Dit gerecht is natuurlijk heerlijk van de barbecue, maar ook een goede avondmaaltijd met wat gekookte aardappels en extra groenten.