Wijn is fijn, dat weten we ondertussen wel, maar welke wijn past nou perfect bij mijn kerstdiner?!
De chardonnay, sauvignon en merlot hebben we dit jaar wel genoeg gedronken en met ‘een droge witte wijn’ komen we tijdens de feestdagen ook niet weg. Tijd om indruk te maken op jouw gasten! Onze wijngek Judith heeft deze iets-onbekendere-maar-veel-leukere-wijnen voor jou op een rijtje gezet.
We hebben de afgelopen periode genoeg tijd gehad om onze keuken skills naar een hoger niveau te tillen. Inmiddels zetten we in een handomdraai een restaurantwaardig kerstdiner op tafel, maar bij een mooi diner hoort uiteraard ook een mooie wijn-spijs combinatie. Laten we eerlijk zijn: een kerstdiner zonder een goed glas wijn, is niet compleet.
Aperitief
Hier komen we niet onderuit: zeg je feestdagen, dan zeg je champagne! We beginnen de avond met een toast en proosten op het samenzijn of een sprankelend 2021. Naast dat een glas champagne de gelegenheid helemaal afmaakt, heeft het ook een functionele toevoeging. Het reinigt namelijk je smaakpallet, werkt dorstlessend en bevordert je spijsvertering.
Champagne is dé Rolls Royce onder de mousserende wijn! Fantastisch, feestelijk en flink aan de prijs. Laat dat de pret niet drukken, het is maar één keer per jaar Kerst. Champagne mag uitzonderlijk gemaakt worden binnen de Champagne regio in Frankrijk, moet minimaal 15 maanden in de kelders zijn bewaard en mag alleen van de druiven chardonnay, pinot noir en pinot meunier worden gemaakt. Wil je echt de show stelen, begin dan met een glas blanc de blancs, een champagne gemaakt van 100% chardonnay.
Albariño
Albariño is in opmars, halleluja! Een waar feestje in een fles. Ben je fan van pinot grigio of sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland? Hold your horses! Bel je lokale slijter, zet de albariño in de koelkast en serveer ‘m bij oesters of langoustines. Drink deze knisperfrisse wijn jong, dat ziet de wijnmaker het liefst.
Riesling
Vraag je wat mijn favoriete druif is, dan krijg je volmondig antwoord: riesling! Ik vind het zo fantastisch hoe veelzijdig deze druif is. De combinatie van zoet, ziltig, fris, fruitig en een randje zout, en dat allemaal in één glas. Gek op Aziatisch of pittig eten, dan presenteren wij u: riesling, it’s a true match made in heaven.
Châteauneuf-du-Pape
De Rhône staat bekend om zijn prachtige complexe rode wijnen. De bodem van kiezelstenen in deze streek maakt het ontzettend lastig om nieuwe wijnstokken aan te planten, wat betekend dat er veel oude wijnstokken staan. Daarnaast is het hier warm, écht heet. De kiezelstenen slaan die warmte op wat zorgt voor een krachtig, kruidig en complex glas wijn.
Ideale combinatie als je tijdens de feestdagen een mooie wildschotel op tafel zet. Happy grapes, good wines.
Pedro Ximénes
Sherry is weer sexy! Voor iedereen die er geen kaas van heeft gegeten: pedro ximénes, in de volksmond ook wel PX genoemd, is een fantastische begeleider bij een kaasplank. Goede bijkomstigheid: als je PX combineert met chocolade gaat er een nieuwe wereld voor je open. Een echte win-win als je het mij vraagt.