What the food - Dutch Design Week

Ontvang meer tips als deze

Ontvang meer tips als deze in mijn mail

Tijdens de Dutch Design Week speelde food ook weer een grote rol. Home Made Chefs ging op bezoek bij een aantal designers met een eigen visie op food en alles wat daaromheen hangt. 

What the Food? 
In het dagelijks leven is Suzan Hijink illustrator bij Trouw. Haar afstudeerproject heet ‘What the Food’. De vraag die Suzan stelt is; wat kunnen we eigenlijk nog eten? Zo zie je aan de ene kant heel veel producten in de supermarkt waarvan je niet weet wat erin zit of waarvan het is gemaakt.
Het werk van Suzan bestaat uit tientallen kubusvormige panelen elk met een eigen illustratie en kleur. De kleuren staan voor een thema en vertellen het verhaal van de worstelingen die de consument heeft als het om voeding gaat. Want knappe koppen vertellen ons wat goed voor onze gezondheid is en wat niet.  Op het eerste gezicht is het een Esscher-achtig werk met leuke plaatjes, maar als het kwartje valt en de kleuren naast elkaar denkt, zie je de verhaallijn die Suzan probeert te vertellen. Het verhaal welke keuzes wij moeten maken in de supermarkt waarin je soms verdwaald. De beelden zijn met humor vormgegeven. Haar werk is genomineerd voor een HKU-Award in de categorie beste afstudeerproject aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. De uitwerking van de 9 worstelingen die Suzan in beeld brengt lees je hier

what the food

Kinky Worstenbrood
Hoe maak je van iets normaals iets hips? Een andere verpakking, nieuw logo noem maar op. Zelfs liedjes krijgen een nieuw sausje en worden soms weer een grote hit. 
Maar hoe doe je dat met een worstenbroodje? Het alom beroemde broodje waar Brabant groot mee is geworden. 
Tijdens de Dutch Design Week inspireerde bakkerij Houben, befaamd worstenbroodbakker sinds 1935, de bezoekers met een gepimpte versie het bekende broodje. Het worstje werd gemend met truffel en het broodje werd afgetopt met truffel mayonaise, rucola en nachochips. Het broodje verkocht als een tierelier. Als Brabander hou ik natuurlijk van het normale worstenbroodje, maar een keer vreemdgaan met deze traktatie dat doe ik graag.  

worstenbrood

Piet Hein Eek
Een bezoek aan Piet Hein Eek is altijd tof. Deze ontwerper is ook neergestreken op Strijp-R in Eindhoven. Op deze locatie vind je naast servies ook ander ontwerpen van onze Dutch Designer. Het rondlopen door het industriële pand is fantastisch. Zo zagen we maskers van tie-ribs en beelden gemaakt van waste, zoals plastic, hout en dozen! Kiekjes die we met jullie delen.

tie wraps 

Turkish delight
Onder de titel “More than Kebab” werden verschillende Turkse ontwerpers aan ons voorgesteld. Zo zagen wij o.a. een prachtig servies van Kütahya in waanzinnig diepe kleuren. Ontwerpster Merve Karpov van Keten Design ontwierp een grappig kommetje met op de bovenkant van een “hoofd”. Het stelt de bovenkant van de hersenpan voor.  Het gezicht staat voor de Turkse man. "Kafatası" is the Turkish word for skull, and a literal translation would be "Head Bowl". The product plays with this literal translation and has two components, "head" and "bowl". The bowl is a perfect round shape that would be useless without the head piece. The head piece, refers to "Sky God" -what ancient Turkish people used to believe- with its sky blue eyes.”  www.ketendesign.net

kopje

Zaagsel + aardappelzetmeel = materiaal
Sebastian Guzman Olmos is een ontwerper aan de Design Academy in Eindhoven. Hij heeft een manier ontworpen om een nieuw soort sterk materiaal te produceren. Dit doet hij doormiddel van het verwarmen en persen van een mengsel bestaande uit zaagsel en aardappelzetmeel. Hij is nog volledig aan het testen. Hoe hoger hij de druk opvoert hoe sterker het materiaal wordt. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan het maken van servies. Sabastian heeft ook handgevormde materialen gemaakt. Eigenlijk is Sabastian ook een soort Home Made Chef! We hopen nog veel van hem te horen. Sebastian zit ook op Instagram, hier kun je hem volgen.

aardappelzetmeel

Stuur ons je reactie

Bewaar deze blog in mijn mail

Meer inspiratie

Ontvang leuke hotspots, tips & tricks

Over Home Made Chefs

Home Made Chefs is het platform voor iedereen die wel eens in de keuken staat! Dagelijks delen wij leuke recepten, mooie video's en interessante food-facts.

Advertentie
Advertentie
2024 © Created by Postads. Alle rechten voorbehouden.