Ingrediënten voor de Swiss Victoria Roll
Kapsel (plaat van 30x40 cm)
- 5 eieren gesplitst
- 100 gr bloem
- 25 gr maïzena
- 5 gr custard
- 150 gr suiker
- Snufje zout
Vulling
- 500 ml volle melk
- 3 eetl oploskoffie
- 1 zakje vanillesuiker
- 6 eidooier
- 200 gr suiker
- 50 gr bloem
- 500 gr boter op kamertemperatuur
Topping:
- 125 gr melkchocolade
- 50 gr chocoladepareltjes
- 80 gr chocolade koekkruimels
Basisingrediënten op voorraad
- Olijfolie
- Peper en grof zeezout
Benodigdheden
Oven met bakplaat van 30 x 40 cm (of 2 x halve maat), bakpapier, keukenmixer met garde
Bereiding:
Kapsel:
- Verwarm de oven voor op 200C.
- Leg op een bakplaat een vel bakpapier en zet deze op de hoeken vast met wat beslag, olie of boter.
- Meng de bloem, custard, maïzena en het zout.
- Klop het eiwit los en voeg dan geleidelijk de suiker toe. Klop dit tot stevige pieken.
- Voeg dan in één keer de eidooiers toe, terwijl de keukenmachine op een lage stand draait. Laat dit zeer kort doormengen, 10 seconden is vaak genoeg.
- Spatel het bloemmengsel er kort door tot een homogene massa is ontstaan.
- Verdeel het biscuitbeslag ongeveer ½ cm dik over de bakplaat en strijk glad met een paletmes.
- Bak het in de oven in ca 8-10 minuten gaar.
- Haal de biscuit van de bakplaat en laat het afkoelen op een rooster.
Vulling:
- Verwarm de melk met het vanillesuiker en de oploskoffie tot de koffie is opgelost.
- Klop de eidooiers op met 100 gram suiker luchtig in de mixer en klop de bloem er ook doorheen.
- Schenk de warme, niet kokende melk al roerend geleidelijk bij het eidooiermengsel.
- Roer het geheel glad en schenk het daarna terug in de pan.
- Nu breng je het al roerend op laag vuur aan de kook en laat je het ongeveer een halve minuut zachtjes koken.
- Neem dan de pan van het vuur, giet de massa direct over in een andere plattere schaal en laat het mengsel afgedekt langzaam afkoelen tot kamertemperatuur.
- Klop ondertussen de boter met 100 gram suiker luchtig. Als het mokkamengsel is afgekoeld klopt je dit geleidelijk door het botermengsel heen.
Afmaken:
- Leg het gebakken kapsel met de bruine kant naar beneden op de werkbank.
- Verdeel 2/3 van de mokkacreme over het kapsel.
- Rol het kapsel strak op tot een rol van 30 cm breed.
- Leg de rol op een bakplaat of ander plateau en smeer de buitenkant met een spateltje in met de rest van de mokkacreme.
- Garneer de rol af met de chocoladeschaafsel, koekkruimels en de chocoladeparels.
- Bewaar de rol in de koelkast, maar serveer een beetje op kamertemperatuur.