Nederlandse kaasmakers vallen in de prijzen op de Kaas-O-lympics

Kaastoppers uit Nederland!
Ontvang meer tips als deze

Ontvang meer tips als deze in mijn mail

Bij wedstrijden denkt iedereen vrijwel direct aan sport, maar wist je dat er ook wedstrijden zijn voor eten en ook hier scoort ons land top! 

Afgelopen maand vonden in Nantwich, Engeland, de jaarlijkse International Cheese Awards plaats. Aan deze belangrijke kaaswedstrijd doen circa 31 landen mee die strijden om awards en trofeeën in wel 226 verschillende categorieën. De verschillende categorieën lopen uiteen van Beste Stilton tot Beste Organische Kaas, maar ook de Beste Vegetarische Kaas mag natuurlijk niet achterblijven. Naast de kaascategorieën kunnen er ook prijzen gewonnen worden in de categorie cheesecake, boter en yoghurt. Er is dus werkelijk voor ieder merk dat een zuivel gerelateerd item produceert iets te winnen. Maar om te winnen, moet je wel echt opvallen, er zijn namelijk 5600(!) inschrijvingen. De keuring wordt gedaan door een 200 personen tellende jury die bestaat uit louter kaasexperts en toppers uit de zuivelindustrie. De winnaars per categorie krijgen een gouden, zilveren of bronzen award uitgereikt. Het kan voorkomen dat er binnen een categorie meerdere gouden awards worden uitgereikt, uit deze toppers wordt dan een overall winnaar gekozen. 

kaaswedstrijden 

Hollands glorie 

De beste Nederlandse kaas komt dit jaar van Treurkaas uit Woerden.  Het bedrijf is opgericht in 1955 en heeft dus al meer dan 60 jaar ervaring in het maken van kazen. Zij gingen naar huis met de award voor “Best Dutch Cheese” en daarnaast ook nog 2 gouden plakken en een bronzen plak. Treurkaas maakt de Weydeland Rijck kaas en dit is een echte brokkel kaas! De kaas heeft een lange rijpingstijd in het pakhuis, waardoor de kaas zeer rijp van smaak is en lekker brokkelt. De kleine rijpingskristallen die in de kaas zitten, knisperen in je mond. De kaas won in de categorie 'Best Dutch Cheese' goud en werd overall winnaar van de Nederlandse kazen. 
De andere gouden plak kregen zij voor hun “Beppie pikant kaas”. Dit is een biologische schapenkaas die gemaakt wordt op De Mèkkerstee in Ouddorp. De allerbeste biologische schapenmelk is de basis voor deze kaas en met een rijping van circa 7 maanden ontstaat er een heel pure smaak. Deze kaas wint in de categorie “Cheese Made With 100% Sheeps Milk” een gouden award. De jury gaf het volgende commenteer: “fantastisch rijk, vol van smaak en met een geweldige textuur en nasmaak.”  
De bronzen plak in de categorie “Best Organic Cheese” werd binnengesleept met de Bio Truffo kaas uit De Hoeksche Waard. Deze kaas wordt met vegetarisch stremsel bereid. In deze romige kaas zitten stukjes echte Italiaanse zwarte bio truffel! 

kaaswedstrijd 

Bettine

De Bettine hoeve uit Etten-Leur startte in 1982 met het maken van geitenkaas. Toen nog met de melk van slechts 2 geiten. Inmiddels is de geitenkaas van Bettine niet meer weg te denken uit de winkelschappen en werken ze samen met meer dan 40 geitenboerderijen.
Bettine mag zichzelf ook één van de gelukkige winnaars noemen, zij wonnen namelijk een gouden award met hun verse geitenkaas met honing, een zilveren award met de verse naturel geitenkaas en een bronzen award met de verse geitenkaasbolletjes. 

Treurkaas en Bettine gefeliciteerd met jullie verschillende awards!

Wij bij Home Made Chefs zijn gek op kaas, vandaar dat wij vijf kaasrecepten met jullie delen:

 

Foto's: International Cheese & Diary Awards

Stuur ons je reactie

Bewaar deze blog in mijn mail

Meer inspiratie

Ontvang leuke hotspots, tips & tricks

Over Home Made Chefs

Home Made Chefs is het platform voor iedereen die wel eens in de keuken staat! Dagelijks delen wij leuke recepten, mooie video's en interessante food-facts.

Advertentie
Advertentie
2024 © Created by Postads. Alle rechten voorbehouden.