Interview: Jadis van The Lemon Kitchen

Lemon in the Kitchen!
Ontvang meer tips als deze

Ontvang meer tips als deze in mijn mail

Wij spraken met Jadis Schreuder, eigenaresse van The Lemon Kitchen en sinds kort auteur van het Lemon Kitchen Kookboek. Ze is al een tijdje Home Made Chef en nu haar kookboek iets meer dan een maand uit is, stelden we haar wat vragen. 

Wil je meer weten over Jadis of haar kookboek bestellen? Klik hier! 

 

 

Kun je ons wat meer vertellen over wie jij bent als persoon, en wie ben jij als 'The Lemon Kitchen'? (Als dat überhaupt twee verschillende dingen zijn?) 
Lachend: Wat een leuke vraag! En ik snap waarom je hem stelt. Maar bij mij is The Lemon Kitchen en Jadis Schreuder wel een eenheid te noemen. Ik draag een bepaalde passie en kwaliteit uit in alles dat ik doe en ik ben een echte conceptdenker. Het kernwoord 'fris' is bij deze vraag het belangrijkste antwoord. Dat zie, voel en proef je overal in terug. In mijn huisstijl, maar ook privé. 

Maar laat me bij het begin beginnen: mijn naam is Jadis Schreuder, 28 jaar en eigenaresse van culinaire website The Lemon Kitchen met de biologische citroen als onmisbare smaakmaker. Ook ben ik auteur van het gelijknamig kookboek.
Daarnaast ben ik receptontwikkelaar, foodstyliste, food fotograaf en illustrator. Mijn appartement en kantoor zitten gevestigd in Houten en oorspronkelijk kom ik uit Den Bosch. Mijn familie is mega creatief en mijn ouders hebben elkaar ontmoet als acteur en actrice in het Land Van Ooit en de Efteling.
Ik ben mijn hele leven al heel gepassioneerd over alles wat maar met eten te maken heeft, vooral van hartige gerechten. Kindermenu's heb ik nooit wat gevonden. Je kan mij geen zoetekauw noemen, maar de combinatie van zoet en fris vind ik dan wel weer heel lekker. Het liefst in combinatie met een krokantje of bite, zoals mijn citroen tartelettes. (dit recept komt nog op de Home Made Chefs website!)

The Lemon Kitchen is erg verweven met wie ik als persoon ben. passie, frisheid en kwaliteit staat bij mijn bedrijf centraal, maar ook privé voer ik dit graag door. Ik word gewoon heel erg blij van mooie en lekkere dingen en kan er echt van genieten als iets tot in de puntjes is uitgewerkt. In mijn kookboek krijg je ook een kijkje in mijn leven en hoe ik als klein meisje al helemaal weg was van de biologische citroen, smaakjes en dagelijks lekker eten/koken. Ik heb 8 jaar voeding gestudeerd en ben heel serieus in mijn passie volgen en van The Lemon Kitchen een succes te maken omdat het echt een intrinsieke drive en motivatie is om mijn visie en passie met zo veel mogelijk mensen te delen.

Samenwerkingen met bedrijven moeten goed voelen, passend zijn bij mij als persoon maar ook passen bij The Lemon Kitchen’s kernwaarden. 

Het uitdragen van mijn merk vind ik leuk om te doen, maar ook daarnaast ben ik Jadis Schreuder en vind ik zowel zakelijk als privé de combinatie van kwaliteit en gevoel een belangrijke motivatie. 

Je hebt o.a. de studie Food Innovation gedaan. Hoe is jouw pad hier naartoe verlopen en waarom koos je voor deze studie? 
Het is echt een samenloop van omstandigheden, ik wilde altijd al iets met eten doen. Vroeger zei ik dat ik chef kok of culinair recensent wilde worden, zodat ik elke dag lekker kon eten. Maar tijdens het puberen, vond ik dat toch ineens iets minder cool. Maar na 2 jaar theater academie met zang en dans, had ik toch besloten dat mijn passie echt bij eten ligt. Middelbare hotelschool was interessant, de stages bij Sergio Herman en in Brussel waren ook inspirerend maar ik miste toch vooral de diepgang van voedingsleer en de wetenschap in de keuken, maar ook conceptonwikkeling en design. Daarom koos ik voor Food Innovation op de HAS Hogeschool in Den Bosch. Hier ben ik afgestudeerd met The Lemon Kitchen in het laatste jaar middels de Topklas Ondernemen. Daar ben ik binnen en buiten school gecoacht om na mijn afstuderen direct fulltime aan mijn bedrijf te kunnen werken.  

Waar komt jouw passie voor eten vandaan? En dan is specifiek de passie voor de biologische citroen?
Hier besteed ik in mijn kookboek uitgebreid aandacht aan. Maar kort gezegd: het komt vooral door mijn vader, moeder en oma. Mama kookt altijd op gevoel, het is altijd lekker en een citroentje ontbrak eigenlijk nooit. Waarschijnlijk heeft ze dit van mijn oma, want zij maakte vroeger bijvoorbeeld standaard avocado spread met citroen. Ik keek er dan ook altijd weer naar uit. De citroen liefde is daar op hele jonge leeftijd ontstaan, ook wel mijn eerste eet herinnering genoemd. Nog steeds mijn favoriete lunch overigens, lekker met kruidenzout & zuurdesembrood.
Maar ook mijn vader heeft mij enorm geïnspireerd door al zijn reizen naar Azië en allerlei mediterrane landen. Mijn opa en oma hebben 20 jaar in Spanje gewoond, daarnaast ging hij heel vaak naar Thailand en kwam dan met de lekkerste recepten en gerechten waarbij je kan zeggen dat het ECHT te pittig voor een kind zou zijn, maar na een paar jaar ‘oefenen’ kon en kan ik nog steeds mega pittig eten. Tranen over mijn wangen, maar genieten dat het is! 

Wat lust je echt niet? En staat hier ook iets van in het boek? 
Rozijnen en krenten lust ik echt niet, mijn hele leven al niet... Deed mij altijd denken aan vieze geitenkeutels vanwege de kleur en structuur, haha!
Maar, tijdens een van mijn reizen door Sicilië leerde ik Chiara kennen. Zij is de leverancier van citroenen aan Ekoplaza. Samen met haar kookte ik citroen aardappeltjes, citroen gehaktballetjes in citroenblad gewikkeld met citroenzeste, pijnboompitten en (aargh) rozijntjes. En dit recept was HE-MELS! Ik heb dus letterlijk rozijnen leren waarderen in Sicilië. Dit recept vind je ook in het kookboek terug. Oh en daarnaast ben ik geen 'sla' eter. Ik vind salades heerlijk maar nooit begrepen waarom ergens sla bij zit...

 

Je kookboek is net uit. Je hebt hiervoor alles zelf gedaan. Hoe gaat dit proces in zijn werk?
Dit boek heb ik van A tot Z gemaakt, behalve het uitgeven gelukkig. Dat heeft LS Amsterdam gedaan. Verder dus wel de auteur, schrijver van de masterclass over de biologische citroen, receptontwikkelaar, styliste, fotograaf en illustrator. Dit heb ik gedaan omdat het ook mijn concept is en ik dit zelf het beste kan uitdragen naar mijn idee. Zo kon ik een eenheid en frisse stijl uit te stralen, daarnaast vind ik het ook leuk en zie ik het echt als een kunstproject wat helemaal in mijn hoofd zat. Het is inderdaad echt een proces zo'n kookboek maken. Waarbij ik dus vrijwel alles zelf gedaan, bedacht en met veel passie en aandacht gecreëerd heb. 

Hoe je dit proces precies ingaat en afmaakt, zal voor iedereen echt anders zijn. Het is vergelijkbaar met een concept van a tot z ontwikkelen, waarbij je eerst een idee gaat analyseren en uitpluizen, vervolgens aanscherpen en daarna uitvoeren totdat alles geschreven, gemaakt, gefotografeerd, gestyled, proef gekookt, getekend en nagelezen is. 

Waar je sowieso over na moet denken: 

  1. Heb een (heel goed) uitgedacht idee. 
  2. Wat is je concept? Is die onderscheidend en bijzonder genoeg om een kookboek van te maken?
  3. Wie ga je erbij betrekken, of doe je juist alles zelf net als ik? 
  4. Welke stijl van fotografie ga je aanhouden? Daglicht of daglichtlampen? Studio of thuis gevoel, kleuren, gevoel...
  5. Wat is je stijl en welke basiskleuren horen hierbij (kies 3 kleuren). 
  6. Welke keuken? Kies een specifieke focus. Denk ook aan welke doelgroep je wil aanspreken. 
  7. Plan wanneer je gaat fotograferen. In de winter heb je bijvoorbeeld minder daglicht en ander licht overdag dan in de zomer (zeker in Nederland), welke producten of bloemen zijn in het seizoen die ik op de foto wil zetten? 
  8. Welke standaard heb je. Ga je voor ultieme kwaliteit? Welk cijfer zou je je boek willen geven? Ben je tevreden met een 7 of wil je persé een 9 of hoger. Dit maakt verschil in hoe veel tijd je eraan kwijt bent. 

Wat houdt je de hele dag bezig nu je kookboek af is?
Voornamelijk nadenken over wat ik vandaag allemaal ga eten/proeven/maken. Maar ook mijn to do lijst afwerken. Ik doe altijd honderd dingen tegelijkertijd door elkaar. Als ik bijvoorbeeld aan het koken ben, dan bedenk ik ondertussen welk servies erbij hoort, welk bestek, welke ondergrond ik ga gebruiken om te fotograferen, welke cress of kruiden ik ga gebruiken. Ik denk altijd aan groen en geel, dit zijn standaard de kleuren in mijn content. Ik zit dan helemaal in een bubbel en ben hyper gefocust. Je kunt het zien als een soort kunstenares aan het werk in haar natuurlijke habitat. Misschien heb ik dat ook wel van thuis uit meegekregen. 
Waarschijnlijk is dit voor veel mensen super onoverzichtelijk, maar het is mijn manier van werken. Zowel persoonlijk als wanneer ik voor The Lemon Kitchen aan het werk ben. Ik volg vooral mijn intuïtie en gevoel. Maar ik maak wel lijstjes, zodat ik niks vergeet. Al wordt mijn to do lijst al doende vaak alleen maar langer, haha! 

Je bent vast supertrots op het boek. Hoe zijn de eerste reacties? 
De reacties zijn overweldigend positief, ik had dat niet verwacht omdat ik altijd nog punten zie die beter hadden gekund. Maar ik stond bijvoorbeeld op Ad.nl in de top 5. Vanaf de eerste week stond ik bij Bowls & Dishes al op nummer 15 uit hun 20. Maar ook stond ik met 5 bladzijden in de zaterdagkrant van de Telegraaf. Daarnaast ook nog een paar andere magazines. Dit heeft er mede voor gezorgd dat al meer dan de helft van mijn boeken verspreid is door Nederland.
Ik ben ongelofelijk trots dat in een paar weken al zo veel van de eerste druk verkocht zijn. Ik kan niet wachten om de 2e druk aan te kondigen. Maar ook de kleinste complimenten van mensen die ik niet ken, geven mij een hartverwarmend en dankbaar gevoel. 

Wat zijn jou drie favoriete recepten uit het boek? 
Naast limoncello, ceviche, en de tartelettes ben ik helemaal dol op alle schaal en schelpdieren, maar ook allerlei groenten uit de oven. De citroen gehaktballetjes met die frisse aardappeltjes is ook iets wat ik vaak maak (ja, die met die rozijnen!). Als je eenmaal je aardappeltjes een paar uur voor het bakken/grillen in citroensap laat intrekken, wil je je aardappels niet anders meer.  

De citroen tartelettes uit The Lemon Kitchen Kookboek. Recept binnenkort online! 

Wat is de belangrijkste reden voor mensen om jouw boek te kopen? 
Je maakt zo gemakkelijk van elke dag een feestje zodra je de biologische citroen als basisingrediënt omarmt. Eigenlijk werkt citroen net als peper, zout en verse kruiden. Het fris-zure zorgt voor een smaakbalans dat je in elk gerecht nodig hebt voor een lekker gerecht/drankje/hapje. Varieer als thuiskok met sap & zeste en je dagelijkse maaltijd zal nooit meer hetzelfde zijn.
Let op: het werkt verslavend! Belangrijke side note is wel dat je niet in al mijn gerechten citroen proeft, maar je zou het wel missen. De biologische citroen zet letterlijk ander smaken en structuren in het gerecht in het zonnetje.
Ik kan in ieder geval niet meer zonder, en mijn vriend trouwens ook niet. Als wij bijvoorbeeld op vakantie uit eten gaan vragen we nog wel eens om een citroentje om het gerecht een boost te geven! 

Ben je de kleur geel nog niet beu? Is er in je huis ook zo veel geel? 
Haha, eigenlijk is er niet zo veel geel in mijn huis. Sowieso geen hard geel. Als er iets geel is dan zijn het alleen pasteltinten. Het enige gele in mijn huis is de lading biologische citroenen in mijn fruitschaal!
In mijn huis is het verder fris en licht, met natuurlijke kleuren zoals van groene planten, beige, hout en wit. Ik ben opgegroeid in een creatief huis waar niks dezelfde kleur had, en daar werd ik achteraf gezien erg onrustig van. Dus probeer ik nu in mijn huis juist de rust te bewaren, en dat lukt me aardig! 

Wat zijn jouw 3 gouden tips voor een beginnend food-ondernemer? 
Ten eerste: word alleen food ondernemer als het een grote passie van je is, en je gevoelsmatig er heel veel voor over hebt om fulltime je bedrijf ervan te maken. 
Ten tweede: bedenk een goed onderscheidend concept en probeer dit zo veel mogelijk aan te scherpen en tot in de kleinste details uit te denken. 
En als laatste: bepaal je kernwaarden, je 3 vaste huisstijl kleuren en doelgroep. En blijf hier AL-TIJD trouw aan. 

En de laatste vraag: Heb je enig idee wat de toekomst voor jou in petto heeft? Droom je ergens van? 

Ik vind het heel moeilijk om te bedenken wat de toekomst voor mij in petto heeft. Maar waar ik van droom is om citroen als smaakmaker over heel de wereld te introduceren. Dat mensen de biologische citroen gaan gebruiken net zoals ze zout en peper gebruiken. En dat straks niemand meer zonder de biologische citroen kan. En als ik wat kleiner droom hoop ik in ieder geval dat er veel mensen de biologische citroen ontdekken. Dat hun ogen en smaakpapillen op hol slaan en deze gezonde verslaving omarmen. 

 

Doe jij trouwens al mee met de Limoncello Challenge van Jadis? Lees er hier alles over en doe vandaag nog mee! 

 

En wil jij het kookboek gesigneerd in huis?

Je bestelt hem HIER!

Stuur ons je reactie

Bewaar deze blog in mijn mail

Meer inspiratie

Ontvang leuke hotspots, tips & tricks

Over Home Made Chefs

Home Made Chefs is het platform voor iedereen die wel eens in de keuken staat! Dagelijks delen wij leuke recepten, mooie video's en interessante food-facts.

Advertentie
Advertentie
2024 © Created by Postads. Alle rechten voorbehouden.