Alles wat je moet weten over het witte goud!

Danny

Het witte goud

 

Ze liggen al even in de winkel, het witte goud! Als je nu nog geen asperges op hebt moet je haast gaan maken, want voor je het weet is het seizoen voorbij. Officieel loopt het seizoen tot Sint-Jan op 24 juni. Onze Home Made Chefs hebben meerdere heerlijke recepten met asperges, deze vinden jullie hier

De asperge wordt ook wel het witte goud genoemd, dit kan 2 redenen hebben. In het begin van het seizoen zijn asperges vaak schreeuwend duur of ze geven zich als een ware goudschat bloot onder de Limburgse of Brabantse grond. 
De asperge groeit ongeveer 7 cm per dag, dus als ze eenmaal uitschieten is er geen houden meer aan en moet er gestoken worden. 
De prijzen dalen dan en het asperge feest is begonnen. De twee meest gekende kleuren zijn wit en groen. Deze zijn overigens wel precies hetzelfde ras. Het verschil zit hem in het feit dat de witte compleet geïsoleerd worden van licht, waardoor deze niet groen kan worden. 
Naast deze soorten kun je ook witte met een violetpaars kopje vinden of zelfs purperen asperges. Dan heb je de Korenaar aperges, dit zijn geen echte asperges, het zijn dunne gekweekte stengels uit de hyacintfamilie. 

 

Soorten en maten
De maten van het de witte asperges zijn verschillend, de dunne zijn maatje A 16-20 mm doorsnede, de AA 20-24 mm of de koning AAA 24mm doorsnede, dat zijn dikke mooie stengels, kaars recht en ook het prijzigst natuurlijk.  Reken ongeveer 500 gram voor een hoofdgerecht en de helft als voorgerecht. 
De witte asperges moet je wel schillen, dit doe je met een dunschiller, zo’n ding koop je voor een habbekrats bij de Blokker of Hema. Schil hem recht onder het kopje, dakpansgewijs. Daarna houd je hem tegen het licht om te kijken of er geen schillen achterblijven. 
Vervolgens snijd je het kontje van de asperge, deze is houterig en niet smakelijk. Gooi schillen en afsnijdsels overigens nooit weg.  Je kunt deze perfect gebruiken als basis voor een aspergesoep of -saus. 
Asperges bewaar je in een zeer vochtige doek in de koelkast of in een treetje met water. Maar het beste is natuurlijk om ze zo snel mogelijk op te eten. 

 

Koken
Iedereen heeft zijn eigen manier van koken. De meest praktische manier om asperges te bereiden, deze bereidingswijze is voor iedereen goud te doen, is de geschilde asperges met koud water opzetten. Het liefst in een platte braadslede of brede pan (onze Home Made Chefs zijn geen fan van de hoge asperge pan). Zet de asperges op met koud water, wat zout een klont roomboter en een halve citroen en breng ze aan de kook. Eenmaal kokend laat je ze 30 seconde tot 1 minuut koken. Zet het vuur uit en laat ze in het hete vocht afkoelen. De asperges zijn nu perfect beetgaar. Als je direct soep wilt maken, laat je de afsnijdsels en schillen mee koken in het water. Verwijder de gekookte asperges en kook het snijdafval nog even door met een liter room en een bouillonblokje. Giet na 15 minuten koken door een zeef en breng op smaak met zout, peper en misschien wat nootmuskaat. 
De klassieke manier van serveren is a la Flamande, dus op zijn Vlaams. Dat is overigens niet met frietjes. De asperges liggen meestal per 5 of 7 gebroederlijk naast elkaar. In het midden wat beenham of (gerookte) gegaarde zalm. Smaakmakers zijn gekookt en gehakt ei, gehakte peterselie, nootmuskaatpoeder en gekookte aardappels. Dit alles bedekt met een royale schep Hollandaise saus. 
Echter kun je asperges ook rauw eten, schaaf ze dan dun met de dunschiller en maakt dit aan met een dressing.
Maar ook gewokt, heerlijk met louter een beetje knoflook, gember en een beetje sojasaus en sesamolie. 

 

Zelf al asperges gegeten? Wij zijn erg benieuwd naar jullie recepten. Dus stuur je recept en eventueel foto op naar info@homemadechefs.nl

Stuur ons je reactie

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Advertentie
Over Home Made Chefs

Home Made Chefs is het platform voor iedereen die wel eens in de keuken staat! Dagelijks delen wij leuke recepten, mooie video's en interessante food-facts.

Pinterest
Advertentie