2 september: Internationale kokosnootdag

Ontvang meer tips als deze

Ontvang meer tips als deze in mijn mail

Geloof het of niet, maar vandaag is het de dag van de kokosnoot. Reden genoeg om iets meer over de deze vrucht te vertellen. Het is dus een vrucht en geen noot, een steenvrucht zoals perziken, pruimen en kersen. De vrucht bestaat uit een aantal onderdelen, die elk afzonderlijk voor allerlei dingen worden gebruikt. Als eerste heb je de vrucht, dit is een geelgroene bowlingbal.

Als je de vrucht open hakt kom je de bij de bolster, deze is groen en is gevuld met de bekende harige binnenkant. Deze bolster is de kokosnoot zoals wij die in de winkels kopen.
Dit gedeelte bestaat uit de buitenste vezels, de bolster, daarin het witte vruchtvlees, de kopra, oftewel de kokos en dan het verrukkelijke kokos- of klapperwater. Dit water is eigenlijk voelbaar kiemwit en is de voeding voor de vrucht. Nu is het zo dat de bruine kokosnoten de volwassen noten zijn, deze bevatten veel vruchtvlees en minder kokoswater dan de jongere versie. Er is ook een smaakverschil tussen het water uit jonge en oude kokosnoot.

Het vocht zit boordevol vitaminen en mineralen. Bovendien heeft het een hydraterende werking. Het water is ook ongelooflijk laag in calorieën, nog geen 50 kcal. per 250 ml. Ter vergelijking, een glas jus d’orange bevat ongeveer 120 kcal.

Het vruchtvlees is ook de basis voor kokosmelk en santen. In deze stof zit onder meer ook veel vet. Om zelf kokosmelk te maken, rasp en ontschil je het vruchtvlees en begiet je dit met heet water. Laat het afkoelen en pers de rasp door een fijne zeef.  

Deze kopra kan ook geraspt worden met bijvoorbeeld een microplane. Droog je de rasp dan heb je gedroogde kokosrasp, de naam zegt het al.

Santen is zeer fijn geraspte, gedroogde en verpakte kokos of een concentraat van de kokosmelk. Kokosmelk is een prima alternatief voor iemand die een allergie of intolerantie heeft voor koemelk. Kokosmelk is niet echt light, het bevat namelijk 21% vet. 

 

Kokosfeitjes:

  • Een palmboom levert per jaar 50 tot 120 kokosnoten. 
  • De eerste kokosnoten hangen pas na 5 of 6 jaar de boom. 
  • Een volwassen kokosnoot heeft 3 “ogen” dit zijn de zwakke plekken van de vrucht en het beste punt om de kokosnoot open wil maken. 
  • Kokoswater is super steriel, er zijn verhalen dat men in oorlogen kokoswater gebruikte om een infuus en om wondjes te ontsmetten. 
  • Hofleveranciers van kokosnoten zijn India, Filipijnen en Indonesië.
  • Halve kokosnootschalen kunnen worden gebruikt om een galopperend paard na te doen bij hoorspelen.  

 

Bij Home Made Chefs werken we heel graag met kokos. Hieronder vind je onze favoriete recepten. 

 

Stuur ons je reactie

Bewaar deze blog in mijn mail

Meer inspiratie

Ontvang leuke hotspots, tips & tricks

Over Home Made Chefs

Home Made Chefs is het platform voor iedereen die wel eens in de keuken staat! Dagelijks delen wij leuke recepten, mooie video's en interessante food-facts.

Advertentie
Advertentie
2024 © Created by Postads. Alle rechten voorbehouden.