17 mei - Pizza Party Day

Ontvang meer tips als deze

Ontvang meer tips als deze in mijn mail

17 mei - Pizza Party Day! 

Elke dag is een reden voor een feestje, dus ook vandaag. Zeker als je gek bent op pizza, want vandaag is het Pizza Party Day! Op de redactie van Home Made Chefs maken we van elke gelegenheid gebruik om er een feestje te maken. Om het goed te praten dat we vandaag pizza’s bestellen in plaats van zelf maken, hebben wij voor jullie hieronder wat leuke weetjes verzameld.


Hoewel de meeste pizza’s in ons land gemaakt worden door goed bedoelde shoarma tenten ligt de oorsprong van de pizza zoals wij die kennen in Napels. Deze pizza is anders dan de stukken die Domino’s of de Pizza hut verkopen. Nee, de echte Napels pizza is zacht en vouwbaar. In het begin was pizza eten voor armelui, maar dat veranderde toen in 1889 koningin Margherita Napels bezocht. Ze wilde een pizza belegd met tomaat-mozzarella en basilicum, nu beter bekend als pizza Margherita. Deze werd gebakken door Don Raffaele Esposito, de beroemdste pizzabakker uit die tijd. 
Een andere oerversie is tomaat, knoflook en oregano. Voor de oplettende lezer is het natuurlijk geen toeval dat beiden versies in de kleuren zijn van de Italiaanse vlag. 
In 1899 werd er voor het eerst in een Nederlandse krant over pizza geschreven, als onderdeel van een paasmaaltijd. 

pizza krant

Verschillende pizza’s 
Omdat veel Italianen rond 1900 hun heil ging zoeken in Amerika, werd de pizza ook daar populair. De, meestal arme, gelukszoekers uit Sicilië en Napels vestigden zich in New York. Grappig is dat Napels net zo zuidelijk ligt als New York. De lekkernij sloeg al snel aan, eerst onder de Italianen, maar later ook onder de rest van de bevolking. In 1895 werd dan ook eerste Amerikaanse Pizzeria geopend in Soho, Springstreet 53 ½.
De Amerikaanse pizza evolueerde tot een veel dikkere versie, die broodachtig is met een flinke korst. De reden; dan is hij beter geschikt om vol te laden met van alles en nog wat. Ook wordt er meer saus gebruikt dan op de oer pizza. 
Tegenwoordig vind je zelfs korsten gevuld met kaas en wordt de flinterdunne Flammküchen uit de Elzas ook bijna onder pizza geschaard.
De pizza is in de rest van de wereld pas echt populair geworden na de Tweede Wereld oorlog. Toen de Amerikanen ons bevrijdden en ook ons land kennis leerde maken met pizza’s. De pizza Margherita is veruit de meest populaire pizza van ons land. Gevolgd door de pizza shoarma, peperoni, salami en Hawaii.

pizza margherita

Home Made Chefs kan een dag als deze niet zomaar voorbij laten gaan. Je kunt pizzabodems natuurlijk kopen, maar zelf maken is eigenlijk lekkerder. Klik hier voor het recept voor een lekkere dunne Italiaanse pizzabodem en hier voor het recept voor een dikke bodem.

 

Have a nice pizza party day!

Stuur ons je reactie

Bewaar deze blog in mijn mail

Meer inspiratie

Ontvang leuke hotspots, tips & tricks

Over Home Made Chefs

Home Made Chefs is het platform voor iedereen die wel eens in de keuken staat! Dagelijks delen wij leuke recepten, mooie video's en interessante food-facts.

Advertentie
Advertentie
2024 © Created by Postads. Alle rechten voorbehouden.