Het wordt dit weekend tropisch warm! Onze Home Made Chefs houden het hoofd koel met deze heerlijke ijs-recepten. Het leuke is dat ze supersnel klaar zijn.
Calippo
De calippo is het ijsje uit mijn jeugd. Ik herinner me nog de plakhanden die ik ervan kreeg. De drie bekendste smaken zijn citroen, cola en sinaasappel.
Ingrediënten voor de calippo:
- 250 ml water
- 8 citroenen, geraspt en uitgeperst
- 150 g suiker
Bereiden:
- Breng het water aan de kook met citroensap, rasp en suiker.
- Giet de siroop in de calippo-vormpjes en vries in.
Raketje
Het raketje het bekendste ijsje van ons land. Zelf maken is gemakkelijk en supertof voor kinderen.
Ingrediënten voor de raketjes:
Frambozenijs
- 100 g frambozenpuree
- 1 tl suiker
Sinaasappelijs
- 100 gram sinaasappelsap
- 1 theelepel suiker
- 1 eetlepel ingekookt wortelsap
Ananasijs
- 100 g ananaspuree
- 2 tl suiker
- 1 tl kurkuma
Bereiden:
- Verwarm de drie soorten fruitpuree los van elkaar en los de suiker en eventuele natuurlijk kleurstoffen erin op. Laat afkoelen.
- Giet eerst een laagje frambozenpuree in raketvormpjes, vries in en giet dan de sinaasappelpuree erop. Vries weer in en giet vervolgens de ananaspuree erin. Vergeet niet om er een stokje in te steken.
Cornetto
Ingrediënten voor de cornetto's:
IJshoorntjes
- 24 gram bloem
- 95 gram suiker
- 80 gram boter
- 1 ei
- Mespuntjezout
Nougatine
- 100 gram hazelnoten
- 100 gram suiker
Chocolade
- 200 gram chocolade
- 250 milliliter slagroom
- 200 milliliter melk
- 1 vanillestokje, merg eruit geschraapt
- 3 eidooiers
- 1 eetlepel honing
- 100 gram suiker
Bereiden:
- Meng voor de ijshoorntjes de bloem met de suiker. Maak een kuiltje in de bloem en doe daarin boter, ei en zout. Meng voorzichtig en kneed tot een egaal deeg. Verpak het in plasticfolie en laat het circa 30 minuten rusten in de koelkast.
- Verwarm het kniepertjesijzer op stand 2. Verdeel het deeg in 36 gelijke stukjes. Rol de deegstukjes tot bolletjes. Leg een bolletje deeg op het kniepertjesijzer en bak in circa 1 minuut gaar. Vorm direct tot een ijshoorntjes en laat afkoelen. Herhaal dit tot het deeg op is.
- Verwarm voor de nougatine de oven op 180 ºC. Rooster de hazelnoten in circa 12 minuten goudbruin.
- Smelt de suiker beetje bij beetje in een pan. Meng de hazelnoten door de gekaramelliseerde suiker. Verdeel het mengsel over een bakplaat met bakpapier en laat uitharden. Maal tot nougatine in het bakje van de staafmixer.
- Verwarm de chocolade au bain-marie of in de magnetron. Koel twee derde van de chocolade terug tot 26 ºC en meng de rest van de warme chocolade erdoor. Hierdoor krijgt de chocolade de perfecte temperatuur van circa 32 ºCen kan deze verder verwerkt worden.
- Breng voor het ijs de slagroom en de melk met het vanillemerg en het stokje aan de kook. Meng de eidooiers met de honing en de suiker. Schenk een beetje kokende melk bij de eidooiers en roer goed door. Voeg nu het eidooiermengsel toe aan de warme melk en roer door. Verwijder het vanillestokje.
- Gaar de ijscompositie op circa 70 ºC. Laat afkoelen en draai er ijs van in een ijsmachine. Schep het ijs een spuitzak met een gekartelde spuitmond.
- Vul de ijshoorntjes met de getableerde chocolade, keer om en laat het teveel aan chocolade eruit lopen. Spuit als de chocolade gestold is de ijshoorntjes vol met het ijs. Bedruip met wat chocolade en bestrooi met de nougatine.
Alle recepturen zijn afkomstig uit het boek: Vet Lekker