Vega satéballetjes - Joke Boon - 50PlusBeurs

Bereidingstijd: Minder dan 1 uur
Ontvang meer recepten

Ontvang meer recepten als deze in mijn mail

Dit zijn eenvoudig te maken satéballetjes die geweldig smaken bij rijst, nasi, noedels of gewoon bij knapperig gebakken aardappeltjes. Saté- of ketjapsaus smaakt er heerlijk bij, maar ze zijn ook lekker zonder saus. Frisse atjar, gekookte sperzieboontjes en kroepoek doen de rest. Serveer ze als balletjes bij de warme maaltijd of maak er burgers van die je op een broodje doet met een schepje saus, atjar en seroendeng en kroepoek ernaast. Ook bij de borrel misstaan de balletjes niet!

satéballetjes

Ingrediënten voor Vega satéballetjes - Joke Boon - 50PlusBeurs

kidneybonen
ui
knoflook
gezouten pinda's
havermout
ei
sambal badjak
chilipoeder
gemalen komijn
gemalen koriander
gemberpoeder
vijfkruidenpoeder
olijfolie
mayonaise
pindakaas
ketjap manis
citroensap
ketchup

Benodigdheden

Satéprikkers

Bereiding

Satéballetjes

  1. Als je kidneybonen uit pot of blik gebruikt, doe ze dan in een bolzeef, spoel af onder de kraan en laat goed uitlekken.
  2. Doe ui, knoflook, pinda’s, bonen, havermout, ei, halve eetlepel sambal Manis en alle specerijen in de keukenmachine en draai tot een samenhangende massa.
  3. Vorm 12 balletjes van het mengsel. Laat 15-30 minuten opstijven in de koelkast. Je kunt ze hierna meteen bakken of tot gebruik bewaren in de koelkast. Invriezen kan ook.
  4. Verhit 3 eetlepels olie in een koekenpan en bak de balletjes in 3-4 minuten rondom bruin en krokant.

Pindamayonaise

  1. Roer voor de pindamayonaise de mayonaise, pindakaas, overige sambal Manis, ketjap Manis, citroensap en ketchup door elkaar.
  2. Snij de komkommer in flinterdunne plakjes.
  3. Snij het broodje open. Je kunt het broodje eventueel in een droge grillpan met de snijkanten kort (2-3 minuten) roosteren.
  4. Besmeer de onderste helft van het broodje dun met de pindamayonaise en leg de komkommerplakjes er in een cirkel op.
  5. Leg de gebakken satéburger op de komkommerplakjes. Schep een lepel pindamayonaise op de burger en bestrooi met een ½ eetlepel seroendeng. Leg er 1 eetlepel uitgelekte atjar op en zet dan de bovenste helft van het broodje erop. Steek er eventueel een lange prikker in, om de burger en het broodje te fixeren.
  6. Serveer de burger op een bord met wat extra atjar en cassavekroepoek ernaast.

Het recept is van Joke en is afkomstig uit haar nieuwste boek, De Vega Optie. Wil je nog meer recepten van Joke zien? Koop dan haar boek bij BookSpot.

Stuur ons je reactie

Stuur ons je reactie

Bewaar dit recept in mijn email

Wekelijkse inspiratie

Mis nooit meer een recept

Over Home Made Chefs

Home Made Chefs is het platform voor iedereen die wel eens in de keuken staat! Dagelijks delen wij leuke recepten, mooie video's en interessante food-facts.

Advertentie
Advertentie
2025 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden. | Cookies aanpassen