Uit Parwana Du Pyaza, lamskebab

Bereidingstijd: Minder dan 1 uur
Ontvang meer recepten

Ontvang meer recepten als deze in mijn mail

"Dit is een lamskebabschotel die mijn moeder zich nog herinnert uit haar jeugd. Het gerecht werd vaak geserveerd tijdens familiepicknicks op de prachtigste plekjes, zoals de vallei van het Hindoekoesjgebergte, ter ere van een feestelijke gelegenheid als de Meleh Golghondi - een festival dat de vluchtige, maar opvallende bloempracht van de judasboom eert.

Net als het landschap is ook dit gerecht met zijn contrasterende kleuren en texturen geliefd bij de Afghanen - en een prachtig middelpunt op elke Afghaanse tafel.

Zoals gebruikelijk in de Afghaanse keuken gebruiken we hier een snelkookpan om de bereidingstijd van het vlees te verkorten én om de ingrediënten gelijkmatig te laten garen. Als je geen snelkookpan hebt, gebruik dan een gewone grote pan en laat het vlees circa 1 uur koken. Vergeet niet om de spliterwten eerst een paar uur te laten weken voordat je ze kookt.

Ingrediënten voor Uit Parwana Du Pyaza, lamskebab

wittewijnazijn
lamsschenkel, met bot, in 4 stukken
grote ui, grofgehakt
gemalen kurkuma
gele spliterwten, 4 uur geweekt in warm water
verse muntblaadjes

Benodigdheden

Bereiding

  1. Doe de rode ui en azijn in een kommetje en zet dit circa 1 uur opzij. De ui wordt straks als garnering gebruikt.
  2. Doe de lamsschenkel in een snelkookpan en voeg de ui, kurkuma, het zout en 875 ml water toe. Sluit het deksel van de pan en zet hem op hoog vuur. Zet het vuur wat lager zodra de pan onder druk is en laat alles voor 25 min. koken.
  3. Haal het vlees uit de pan, voeg de gele spliterwten toe en breng het geheel, zonder deksel, op hoog vuur aan de kook. Zet het vuur lager en laat alles nog 10 min. sudderen tot de spliterwten zacht en volledig gaar zijn.
  4. Voor het serveren: leg het naanbrood op een schaal. Schik het lamsvlees erop, schep de spliterwten erover en garneer alles royaal met de ingelegde rode ui, verse munt en enkele draaien zwarte peper uit de molen.
  5. Scheur met je handen hapklare stukjes naanbrood met lamsvlees en spliterwten af en: geniet!

Dit recept komt uit het boek Parwana van Durkhanai Ayubi. Parwana brengt je de heerlijkste familierecepten en traditionele Afghaanse gerechten voor allerlei gelegenheden, doorvlochten met verhalen over de Afghaanse cultuur.

Het boek is hier verkrijgbaar

Stuur ons je reactie

Stuur ons je reactie

Bewaar dit recept in mijn email

Wekelijkse inspiratie

Mis nooit meer een recept

Over Home Made Chefs

Home Made Chefs is het platform voor iedereen die wel eens in de keuken staat! Dagelijks delen wij leuke recepten, mooie video's en interessante food-facts.

Advertentie
Advertentie
2022 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.