Ingrediënten voor Tarte tatin van sjalot
Benodigdheden
- Olijfolie
- Grof gemalen peper en zeezout
- Springvorm of vlaaivorm van 22-24 cm
- Oven
- Bakpan
- Bakpapier
- Aluminiumfolie
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Pel de sjalotten en snijd ze in 3 plakken. Neem een pan met een dikke bodem. Smelt de boter op een laag vuur in de pan en voeg de suiker en de honing toe. Blus met de balsamico azijn wanneer de suiker gesmolten is.
- Bekleed de bakvorm met bakpapier en schenk het balsamico mengsel in de vorm.
- Schik de sjalotten in de vorm met de snijkant naar beneden toe, zodat de sjalotten de volledige bodem bedekken. Dek de vorm af met aluminiumfolie en zet de vorm in het midden van de oven.
- Gaar de uien in ongeveer 50 minuten in de oven. Neem daarna de vorm uit de oven, en verhoog de oventemperatuur naar 200 °C. Prik het bladerdeeg in met een vork. Rol het deeg uit over de vorm en druk de randen van het deeg naar binnen toe.
- Zet de vorm opnieuw in de oven en laat de tarte tatin verder bakken totdat het deeg mooi goudbruin is geworden in ongeveer 20 minuten.
- Laat de tarte tatin ongeveer 10 minuten afkoelen voordat je hem gaat storten op een schaal.
- Hak de rozemarijnblaadjes en strooi deze over de tarte tatin.
Deze sjalottentaart is lekker met een salade of als groentegerecht naast de warme maaltijd.