Sambosa oftewel: gevulde gefrituurde gebakjes

Bereidingstijd: Minder dan 50 minuten
Ontvang meer recepten

Ontvang meer recepten als deze in mijn mail

"Sambosa’s, of samosa’s, zijn gevulde gefrituurde gebakjes die populair zijn in Afghanistan, en eigenlijk het hele Indische subcontinent. Toen mijn ouders nog in Kaboel woonden, stonden Indiase streetfoodverkopers (die al vele generaties in Afghanistan waren sinds de heerschappij van de mogols) er bekend om dat ze de beste sambosa’s maakten". - Durkhanai Ayubi

Met dit recept maak je ze van A tot Z helemaal zelf. Het deeg én de vulling.

214-215 Sambosa (gevulde gefrituurde gebakjes) © Alicia Taylor.jpg

Ingrediënten voor Sambosa oftewel: gevulde gefrituurde gebakjes

kleine vastkokende aardappels, in blokjes
kleine wortel, in blokjes
ui, gesnipperd
komijnzaad
gemberpoeder
versgemalen zwarte peper
zout
bloem + extra om te bestuiven
bakpoeder
zout
zonnebloemolie + extra om te frituren
warm water

Bereiding

  1. Breng de aardappels, wortel en 125 milliliter water in een pan aan de kook. Zet het vuur middelhoog en laat alles 15 minuten sudderen tot al het water is geabsorbeerd en de groenten gaar zijn. Doe ze in een grote kom en voeg de ui, specerijen en het zout toe. Meng alles voorzichtig en zet opzij.
  2. Meng de bloem, het bakpoeder en zout in een kom. Voeg de olie toe en kneed alles met je handen. Maak een kuiltje in het midden, voeg het water toe en kneed alles in circa 5 minuten tot een glad en stevig deeg; als het nog te kleverig is, voeg een eetlepel bloem toe en kneed het opnieuw goed door. Dek de kom af met een theedoek en laat het deeg 20 minuten op kamertemperatuur rusten.
  3. Verdeel het deeg in twee stukken. Rol één stuk op een met bloem bestoven werkblad uit tot een cirkel met een doorsnee van 30 centimeter. Steek er met een ronde uitsteekvorm van 10 centimeter doorsnee zo veel mogelijk rondjes uit. Schep een eetlepel afgekoelde vulling in het midden van elke cirkel en bevochtig de rand lichtjes met water. Vouw het deeg doormidden, over de vulling, zodat je een halve cirkel hebt; druk de randen stevig op elkaar, zodat ze niet opengaan tijdens het frituren. Breng met een vork voorzichtig decoratieve patroontjes in de randen van sommige sambosa’s aan; je kunt het deeg langs de hele rand ook zo knijpen en draaien dat je een touwpatroon krijgt. Rol het tweede stuk deeg uit tot een vierkant van 30 x 30 centimeter en snijd dit in negen vierkantjes van 9 x 9 centimeter. Schep een eetlepel van de vulling in het midden van elk vierkantje, breng de tegenoverliggende hoekjes samen en vorm zo een driehoekje; druk de randen stevig dicht.
  4. Zodra je circa achttien sambosa’s klaar hebt om te frituren, vul je een pan met zware bodem voor een derde met olie. Verhit de olie op hoog vuur tot een keukenthermometer 190°C aangeeft. Frituur de sambosa’s, in porties, 2-3 minuten tot ze aan alle kanten goudbruin zijn en er belletjes op het oppervlak verschijnen; keer ze één keer om. Haal ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze op een met keukenpapier bekleed bord uitlekken. Serveer ze heet.

Dit recept komt uit het boek Parwana van Durkhanai Ayubi. Parwana brengt je de heerlijkste familierecepten en traditionele Afghaanse gerechten voor allerlei gelegenheden, doorvlochten met verhalen over de Afghaanse cultuur. Het boek is hier verkrijgbaar

Parwana 3d.jpg

Stuur ons je reactie

Stuur ons je reactie

Bewaar dit recept in mijn email

Wekelijkse inspiratie

Mis nooit meer een recept

Over Home Made Chefs

Home Made Chefs is het platform voor iedereen die wel eens in de keuken staat! Dagelijks delen wij leuke recepten, mooie video's en interessante food-facts.

Advertentie
Advertentie
2024 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden. | Cookies aanpassen