Oké, misschien wat cringe, maar ben ik echt de enige die een crush ontwikkeld op voor boeken? Natuurlijk in het specifiek kookboeken, want ik kan head over heals valllen voor de uitstraling, vormgeving, materiaalkeuze, recepten, fotografie en verhalen in een boek. Misschien zelfs ook wel een beetje op de schrijvers ervan. Of is dit nou wat ze bedoelen met 'fan' zijn? Hier geen schreeuwend meisje (vrouw?!) die achter d'r favoriete zanger aanrent, maar meer iemand die eindeloos kan bladeren door een kookboek en dan iedereen meetrekt in haar obsessie. Enfin, vandaag was het weer zo ver. Ik viel opnieuw en hard terwijl ik bladerde door het nieuwe kookboek uit The Green Kitchen Serie van David & Louise. Recepten voor de doordweekse dag, die haastig in elkaar geflanst kunnen worden én recepten voor de weekenden, die net even wat meer tijd verdienen. Een perfecte combinatie: the best of both worlds laten we maar zeggen.
We beginnen met een slow recept, eentje die je voor aankomend weekend op de agenda kan zetten. Het ultieme voorbeeld van 'umami' en perfect om een herfstig seizoen in te luiden.
"Een goede vegan ramen begint met een zelfgemaakte dashi- bouillon. We schenken die heet in kommen met gemberpompoen, krokante paddenstoelen, rijstnoedels en tofu – waarbij we ons richten op dat schepje Zoete walnotenmiso (onderaan recept) die meteen voor een diepe umami-ervaring zorgt – en maken het af met een scheutje chiliolie. De bereiding is bijna net zo ceremonieel en geeft net zoveel voldoening als de maaltijd zelf". - David Frenkiel & Louise Vindahl
Ingrediënten voor Pompoen-paddenstoelenramen met zoete walnotenmiso
Bereiding
- Maak ’s morgens de bouillon. Schenk het water in een pan. Voeg de kombu en gedroogde shiitake toe, leg het deksel op de pan en laat de hele dag koud intrekken. Als je haast hebt, zie de tip hieronder.
- Verwarm als je gaat koken de oven voor tot 180 °C hetelucht / 200 °C elektrisch en bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Leg de pompoen en oesterzwammen op de bakplaat. Roer in een kommetje de olijfolie, sojasaus, honing, gember en chilivlokken door elkaar. Schenk dit mengsel over de groenten en schep erdoor. Bestrooi met zout en peper en bak 20-25 minuten in de oven tot de pompoen gaar is en de paddenstoelen krokant zijn.
- Nu de bouillon. Vis de kombu eruit en roer de rest van de bouilloningrediënten erdoor. Zet de pan op matig vuur en breng de bouillon aan de kook. Zet het vuur laag en laat 30 minuten zacht koken. De bouillon kookt iets in.
- Kook intussen de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, spoel af onder de kraan en verdeel over 4 kommen.
- Haal de groenten als ze klaar zijn uit de oven en verdeel ze over de 4 kommen, samen met de tofu en paksoi. Schep 1 volle theelepel walnotenmiso in het midden van elke kom. Schenk de warme bouillon erover. Besprenkel met de chiliolie en geniet.
Snelle versie: als je de kombu koud laat trekken, krijgt de bouillon een vollere smaak maar je kunt het water, de kombu en shiitake ook 20 minuten op laag vuur koken. Vis de kombu eruit, voeg de rest van de bouilloningrediënten toe en laat nog 10 minuten inkoken.
Geen chiliolie? Garneer dan met kimchi of sriracha.
Zoete walnotenmiso:
150 g walnoten
85 g vloeibare honing
2 el mirin (of rijstazijn of appelciderazijn)
- Verwarm de oven voor tot 160 °C hetelucht / 180 °C elektrisch en verspreid de walnoten over een bakplaat. Zet 4 minuten in de oven tot ze licht geroosterd zijn en laat afkoelen.
- Hak de afgekoelde walnoten in de keukenmachine. Ze moeten grof gemalen zijn met nog wat kleine stukjes erin. Je kunt dit ook in de vijzel doen of met een mes.
- Doe ze in een pot en roer de miso, honing en mirin erdoor. Je kunt de walnotenmiso 2 weken in de koelkast bewaren.
Recepten voor haastige doordeweekse maaltijden: Quick en recepten voor speciale momenten: Slow. The Green Kitchen Quick + Slow is je nieuwe favoriete kookboek. Bomvol de allerlekkerste vegetarische recepten van David Frenkiel & Luise Vindahl.